ICTY: Nikolić se ne osjeća krivim za pokolj u Srebrenici

Bivši načelnik za sigurnost Zvorničke brigade VRS Drago Nikolić, koji je u srpnju 1995. bio jedan od glavnih organizatora likvidacija više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, u srijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da se ne osjeća krivim za genocid i druge zločine iz optužnice.

"Nisam kriv", ponavljao je Nikolić nakon što mu je sudac Liu Daqun pročitao svih šest točaka optužnice za genocid, suučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice, nakon 11. srpnja 1995. kada su taj gradić u istočnoj Bosni zauzele srpske snage.

Nikolića (47) optužnica tereti da je u zoni njegove odgovornosti sustavno likvidirano više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca u dobi od 16 do 60 godina, dok su žene i djeca prisilno premješteni na teritorij obližnje općine Kladanj, pod nadzorom Armije BiH.

U optužnici se navodi da je zločine za koje ga se tereti Nikolić počinio kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata, zajedno s drugim visokim oficirima VRS i političkim čelnicima bosanskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pritvoru ICTY-a nalazi se od 17. ožujka, gdje je stigao iz Beograda nakon što se dobrovoljno predao.

U posljednjih šest mjeseci istim su se putem predali i ostali pripadnici tzv. "srebreničke petorke" optuženika za genocid - zapovjednici i oficiri za sigurnost postrojbi Drinskog korpusa VRS, koje su izvele masovne likvidacije - Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Ljubomir Borovčanin i Vujadin Popović.

Predstavnik Tužiteljstva danas je najavio podnesak kojim će se od sudskog vijeća zatražiti objedinjavanje optužnica protiv svih optuženih za pokolj u Srebernici, čime će se pored spomenute petorke obuhvatiti i trojica generala iz glavnog stožera VRS - Milan Gvero, Radivoj Miletić i Zdravko Tolimir, od kojih je posljednji još u bijegu.

(Hina) xdh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara