ICTY: Obrenoviću 17 godina zatvora za masakr u Srebrenici

BIVŠEG oficira vojske bosanskih Srba Dragana Obrenovića, koji je priznao sudjelovanje u masakru u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 7.000 Bošnjaka, Haški sud (ICTY) osudio je u srijedu na 17 godina zatvora.

Obrenović (40), jedan od dvojice zapovjednika Vojske Republike Srpske koji su priznali svoju ulogu u najtežem ratnom zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata, priznao je krivnju za progon po rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti dok su ostale točke optužnice povučene.

"Raspravno vijeće osuđuje vas na 17 godina zatvora. U kaznu će vam se uračunati 969 dana provedenih u pritvoru", rekao je predsjedavajući sudac Liu Daqun.

Obrenović, bivši načelnik stožera Zvorničke brigade VRS u prvoj je optužnici ICTY-a u pet točaka bio optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, zajedno s Vidojem Blagojevićem, Draganom Jokićem i Momirom Nikolićem.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da je Obrenović tijekom vojne operacije u Srebrenici od 6. do 15. srpnja 1995. obnašao dužnost zapovjednika brigade i da je bio odgovoran za nadzor, kontrolu i organiziranje djelovanja svih jedinica.

Točka optužnice za koju je priznao krivnju tereti ga za "ubojstvo tisuća bošnjačkih civila, surovo i nehumano postupanje, okrutno premlaćivanje civila u Potočarima i u zatvorima u Bratuncu i Zvorniku, teroriziranje civila u Srebrenici, uništavanje njihove imovine i nasilno premještanje Bošnjaka iz srebreničke enklave".

Sudac Liu je u obrazloženju presude kao olakotne okolnosti naveo "priznanje krivnje, prihvaćenje odgovornosti, uštedu sredstava Suda (priznanjem krivnje je izbjegnuto suđenje), izražavanje žaljenja i suradnju s tužiteljstvom".

Na suđenju Blagojeviću i Jokiću, Obrenović je kao svjedok optužbe rekao da je ubijanje bošnjačkih zarobljenika u Srebrenici naredio glavni zapovjednik VRS, general Ratko Mladić.

Tužiteljstvo je za Obrenovića tražilo kaznu od 15 do 20 godina zatvora, dok je obrana predložila najviše 12 godina.

Obrenovićev suoptuženik Momir Nikolić, koji je također priznao krivnju za progon kao zločin protiv čovječnosti početkom prosinca osuđen je na 27 godina zatvora.

Zapovjednik Drinskog korpusa VRS, general Radoslav Krstić, godine 2001. osuđen je na 47 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara