ICTY odbio pozvati Blaira i Schroedera za svjedoke Miloševiću

RASPRAVNO vijeće Haškog suda (ICTY) koje sudi bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u petak je objavilo odluku da neće izdavati sub poenu britanskom premijeru Tonyju Blairu i bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu, kako bi svjedočili ili dali pisani iskaz prije svjedočenja u sklopu Miloševićeva dokaznog postupka obrane.

Zahtjev vijeću da izdavanjem obvezujućih naloga vladama Velike Britanije i Njemačke ili izdavanjem sub poena osobno Blairu i Schroederu, osiguraju njihovo svjedočenje pred Haškim sudom (ICTY), u Miloševićevo ime podnijeli su njegovi sudski postavljeni branitelji Steven Kay i Gillian Higgins.

U podnesku su naveli kako i Blair i Schroeder raspolažu informacijama koje su nužne za rješavanje određenih pitanja relevantnih za kosovski dio optužnice protiv Miloševića.

Dvije zemlje su u odgovoru navele kako pozivanje Blaira i Schroedera za svjedoke nema legitimnu procesnu svrhu, kao i da visoki dužnosnički položaj dvojici potencijalnih svjedoka pruža određeni imunitet koji može priječiti izdavanje sub poene protiv njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Raspravno vijeće razmotrilo je zahtjeve postavljenih branitelja... te utvrdilo da izdavanje sub poene nije opravdano ni u odnosu na Blaira niti u odnosu na Schroedera.

Budući da zahtjevi ne zadovoljavaju propisane uvjete, ne postavlja se pitanje hoće li status potencijalnih svjedoka kao visokih državnih dužnosnika njima pružiti imunitet od subpoene kojom se pozivaju da svjedoče pred ICTY-em", navodi se u odluci.

Vijeće se u odluci oslanja na Pravilo 54. Pravilnika o postupku i dokazima koje propisuje da se subpoena za svjedočenje može koristiti samo kao "posljednja solucija" i to kada je to od bitnog materijalnog značaja za rješavanje određenog pitanja u predmetu.

Milošević je od raspravnog vijeća tražio da sub poenom pozove više bivših ili sadašnjih zapadnih državnika, kako bi ih ispitao kao "tzv. neprijateljske svjedoke". Raniji popis od desetak imena, on je 16. listopada skratio na samo četiri - Blaira, Schroedera, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i bivšeg zapovjednika snaga NATO-a američkog generala Wesleya Clarka.

U odluci o Blairu i Schroederu, sudsko vijeće nije se referiralo prema zahtjevima za pozivanje subpoenom Clintona i Clarka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara