ICTY održao petu statusnu konferenciju u slučaju Ljubičić

MEĐUNARODNI kazneni sud u Den Haagu (ICTY) održao je u četvrtak petu statusnu konferenciju u slučaju bosanskog Hrvata Paška Ljubičića, optuženog za zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH 1992.1995. godine.

Sudac Amin El Mahdi ocijenio je tijekom konferencije da bi suđenje Ljubičiću, bivšem zapovjedniku vojne policije HVO-a, moglo trajati oko šest mjeseci.

On je kazao da bi tužiteljstvu za iznošenje dokaza trebala biti dovoljna dva mjeseca, rok od mjesec i pol trabao bi biti dovoljan za podnošenje podnesaka, te da bi branitelji također trebali dovršiti iznošenje obrane u roku od dva mjeseca.

"Tjedan dana dovoljno je za svjedočenje optuženoga, ako on to želi, te još tjedan dana za završne govore obiju strana", kazao je.

"Ukupno bi suđenje trajalo oko šest mjeseci, mislim da je to razuman rok", rekao je El Mahdi.

Tužitelj Mark Harmon i Ljubičićev branitelj Tomislav Jonjić načelno su se suglasili s tom procjenom, "na osnovi petodnevnog radnog tjedna i petosatnog radnog dana u sudnici".

Na konferenciji su isto tako razmatrana i pitanja prihvaćanja zapisnika svjedočenja s drugih slučajeva pred ICTY-jem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haaški sud optužio je Ljubičića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene progonom muslimana u srednjoj Bosni tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba.

Najteži zločin za kojeg ga se tereti je onaj u Ahmićima gdje je ubijeno više od stotinu muslimana.

U listopadu 2001. objavljena je haaška optužnica protiv Ljubičića, a u studenome iste godine on se dragovoljno predao, te se prilikom prvog pojavljivanja pred sucima izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Statusne konferencije su redovite sudske rasprave u ICTY-ju prije početka samog suđenja na kojima suci, tužiteljstvo i obrana razmatraju u kojoj su fazi postupci.

Na njima se raspravlja o mogućim problemima, te rješavaju prigovori tužiteljstva odnosno obrane glede prihvaćanja dokaza i svjedoka prije suđenja.

Konferencije isto tako služe da bi se optuženi u redovitim razmacima pojavljivao pred sucima prije samog suđenja.

Odgovarajući na pitanje El Mahdija, Ljubičić je kazao da nema nikakvih primjedbi na tretman u pritvoru Haaškog suda, te da mu je zdravstveno stanje dobro.

Haaški sud po 11 točaka tereti Ljubičića da je kao zapovjednik prvog voda bataljuna vojne policije HVO-a između lipnja 1992. i srpnja 1993. sudjelovao u napadima na muslimanska sela u općinama Vitez i Busovača u srednjoj Bosni. Na teret mu se stavlja i zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ahmići, gdje je sredinom travnja 1993. ubijeno više od 100 civila i razoren velik broj civilnih objekata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara