ICTY: Optužba spremna zaključiti dokazni postupak protiv Miloševića

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) odustalo je od izvođenja preostalih svjedoka na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću i zatražilo od raspravnog vijeća da dokazni postupak optužbe proglasi dovršenim, objavilo je u srijedu tužiteljstvo.

"Raspravnom vijeću danas je upućen podnesak u kojem ga tužiteljstvo obaviještava o dovršetku svog dokaznog postupka i o podnošenju dijela dokaza u pisanom obliku", rekla je u telefonskom razgovoru iz Den Haaga glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann.

Dvogodišnji dokazni postupak optužbe trebao je biti dovršen prošloga tjedna, no dvije prostale sjednice opetovano su odgađane zbog novog pogoršanja Miloševićevog zdravlja.

"Kako bi spriječili daljnje odlaganje zatražili smo zatvaranje dokaznog postupka optužbe. Želimo da se ovo suđenje provede na učinkoviti način", kazala je Hartmann.

Istodobno s odustajanjem od preostala dva radna dana i nekoliko svjedoka, tužiteljstvo je zatražilo od vijeća da dio dokaznog materijala, dokumenata i snimaka, prihvati u pisanom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U odluci o podnesku tužiteljstva, raspravno vijeće trebalo bi utvrditi i sve tehničke detalje vezane uz početak dokaznog postupka obrane. Prema ranijoj odluci vijeća, suđenje je nakon tromjesečne stanke radi Miloševićevih priprema za iznošenje obrane, trebalo biti nastavljeno 19. svibnja.

No ta će stanka vjerojatno biti dulja, kako bi se nasljednik predsjedavajućeg suca Richarda Maya koji je zbog bolesti podnio ostavku, upoznao s iznimno opsežnim materijalima procesa.

Odluku o zahtjevu tužiteljstva raspravno vijeće trebalo bi donijeti u tijeku dana, najavio je glasnogovornik ICTY-ja Jim Landale, dodajući da će u toj odluci biti navedeni i detalji o daljnjem tijeku suđenja.

Glasnogovornik je također kazao da će raspravno vijeće kao svog svjedoka pozvati bivšeg mirovnog posrednika u BiH Carla Bildta, koji je ranije najavljivan kao mogući svjedok optužbe.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ optužen je u 66 točaka za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Suđenje je počelo 12. veljače 2002., a izvođenje dokaza optužbe 18. veljače sa svjedocima zločina na Kosovu. Od rujna 2002. traje izvođenje dokaza za zločine u Hrvatskoj i BiH. Tijekom dvije kalendarske godine na suđenju je tijekom 295 radnih dana saslušano 298 svjedoka, među kojima 70-ak svjedoka u hrvatskom dijelu dokaznog postupka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara