ICTY: Optužbi odobreno još 100 dana za dokaze protiv Miloševića

RASPRAVNO vijeće Haaškog suda u utorak je odobrilo dodatnih 100 dana tužiteljima za izvođenje dokaza protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

"Vijeće smatra kako je u interesu pravde da izmijeni svoju prvotnu odluku i odobri optužbi dodatnih 100 dana za izvođenje dokaza", rekao je predsjednik vijeća britanski sudac Richard May.

Prvotni rok koji je Vijeće odobrilo optužbi istekao je 16. svibnja, a u međuvremenu su, zbog višekratnih prekida suđenja uzrokovanih bolešću Miloševića, optužbi odobrena još 54 dana, a rok pomaknut na rujan 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Novih 100 dana računat će se od 16. svibnja, a popis svjedoka više se neće mijenjati", rekao je sudac May.

Glavni tužitelj u postupku, Geoffry Nice, u svom je podnesku od vijeća tražio dodatnih 119 dana i najavio svjedočenje još 128 od ukupno 169 svjedoka u dokaznom postupku za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj.

Suđenje Miloševiću počelo je 12. veljače 2002. s izvođenjem dokaza za ratni zločin na Kosovu, a od rujna prošle godine optužba izvodi dokaze po optužnici za BiH i Hrvatsku.

S novih 100 dana dokazni postupak optužbe trebao bi završiti u siječnju 2004. godine. Ukoliko Miloševiću, koji sam vodi svoju obranu, bude odobreno isto vrijeme za izvođenje dokaza, suđenje će trajati još najmanje tri godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara