ICTY optužio kosovskog Albanca zbog zatrašivanja svjedoka

ICTY optužio kosovskog Albanca zbog zatrašivanja svjedoka
HAŠKI sud (ICTY) optužio je kosovskog Albanca Beqea Beqaja (Beće Bećaj) za nepoštivanje suda zbog zastrašivanja svjedoka, objavio je u petak ICTY, navodeći da je optuženi uhićen i prebačen u pritvor UNa u Scheveningenu.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, zakazanom za idući ponedjeljak, Beqaj se treba izjasniti o krivnji prema optužbama za "nepoštivanje suda, nepoštivanje suda u pokušaju i poticanje na nepoštivanje suda".

Glavna tužiteljica Carla Del Ponte optužnicu protiv 52-godišnjeg Beqaja podigla je 21. listopada, a sudac Carmel Agius potvrdio ju je 29. listopada.

Zapečaćena je ostala dok UNMIK nije uhitio optuženog i dok nije prebačen u Haag, navodi se u priopćenju ICTY-a.

Optužnica ga tereti za prijetnje, zastrašivanje i nuđenje mita potencijalnim svjedocima optužbe u predmetu "Limaj i drugi", gdje je među trojicom optuženih i njegov rođak Isak Musliu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje za ratne zločine nad zatočenicima logora OVK-a Lapušnik, koji su vodili Fatmir Limaj, Isak Musliu i Haradin Bala, prvi proces kosovskim Albancima pred ICTY-em, treba početi 15. studenoga.

"Od 17. veljače 2003. do 19. listopada 2004. Beqaj je, sam ili u dogovoru s drugima, prijetio svjedocima, zastrašivao ih, nudio im mito i na druge načine utjecao na svjedoke ili potencijalne svjedoke..." u predmetu Limaj i drugi, stoji u optužnici.

U optužnici se opisuje postupanje optuženog prema svjedocima Rexhi Raxhaju i Rizahu Rexahju, koji su dali iskaze protiv Musliua.

Navodi se kako je, postupajući po izravnim uputama Musliua i Limaja iz pritvora, u više navrata izravno ili preko posrednika zahtijevao od te dvojice svjedoka da povuku iskaze, prijeteći im ali i nudeći zemljišne parcele za nagradu.

Del Ponte se u izvješću Europskoj uniji 11. listopada i NATO-u 3. studenoga požalila da se Tužiteljstvo na Kosovu susreće s organiziranom i sustavnom kampanjom zastrašivanja svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara