ICTY optužio Milana Babića za zločine u Hrvatskoj

HAŠKI sud optužio je bivšeg vođu kninskih Srba Milana Babića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene od 1. kolovoza 1991. do 15. veljače 1992. godine progonom većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva na području Hrvatske.

Babića se u pet točaka optužnice, koju je sud objavio u utorak, tereti za etničko čišćenje počinjeno u okviru zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etnički očišćene dijelove Hrvatske, koji su zauzimali oko trećine njezina teritorija, uklopiti u državu pod srpskom dominacijom.

"Cilj tog zajedničkog zločinačkog pothvata bio je trajno, prisilno ukloniti većinu hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s oko trećine teritorija Republike Hrvatske kako bi postali dijelom nove države pod srpskom dominacijom, počinjenjem zločina koji predstavljaju povredu članaka 3. i 5. Statuta Suda".

U optužnici, koju je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte podnijela na potvrdu Haškom sudu 6. studenoga ove godine, navodi se da su u tom zajedničkom zločinačkom pothvatu sudjelovali, uz Babića, i Slobodan Milošević, Milan Martić, Goran Hadžić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Blagoje Adžić i Ratko Mladić.

Progon stanovništva, navodi se u optužnici, počinjen je istrebljenjem ili ubojstvima stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila u Dubici, Cerovljanima, Baćinu, Saborskom, Poljanku, Lipovači, Škabrnji, Nadinu i Bruškoj, zatim nezakonitim zatočenjima stotina ljudi, deportacijom ili prisilnim premještanjem gotovo svog hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s područja tzv. RSK te razaranjem imovine i drugih javnih i vjerskih objakata.

Babić je u svojstvu premijera tzv. RSK "formulirao, promovirao, sudjelovao i/ili ohrabrivao razvoj i provedbu politike SDS-a i SAO krajine/RSK kako bi se ostvarili ciljevi zajedničkog zločinačkog pothvata", navodi se u optužnici.

Njegova uloga u uspostavi i radu tijela tzv. SAO krajine i kasnije RSK, a koja su u suradnji s vojskom i policijom ostvarivala ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata i sudjelovala u zločinima, bila je ključna, drži tužiteljstvo.

Babić je sudjelovao u stvaranju,a potom je bio i zapovjednik snaga Teritorijalne obrane koje su sudjelovale u zločinima, navodi optužnica a imao je i ključnu ulogu u osiguranju financijske, logističke i političke potpore vojnom zauzimanju dijelova Hrvatske te je pružao pomoć i sudjelovanju snaga JNA u operacijama u Hrvatskoj.

Uz to, navodi se i da je zapaljivim govorima stvarao atmosferu straha i mržnje među Srbima u Hrvatskoj.

Babića se tereti po individualnoj odgovornosti za zločine počinjene do 15. veljače 1992., no tužiteljstvo je u optužnici ostavilo otvorenim mogućnost njegove odgovornosti i za zločine počinjene nakon tog datuma.

Milan Babić bio je u prosincu prošle godine svjedok haškog tužiteljstva na hrvatskom dijelu suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Bivši premijer tzv. Republike Srpske Krajine, koji je prvih deset dana svjedočio uz punu zaštitu identiteta kao svjedok C-061, završio je to svjedočenje pod vlastitim imenom na vlastiti zahtjev, nakon što su mediji u Srbiji otkrili njegov identitet.

On je svjedočio uz prisustvo odvjetnika jer je tužiteljstvo tada otvorilo mogućnost podizanja optužnice protiv njega.

Haški sud ne želi otkriti zna li gdje je Babić

Glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann nije željela odgovoriti na pitanje zna li se gdje je Milan Babić, niti je li eventualno pripravan predati se Haškom sudu.

"Imamo načina kojima možemo osigurati da mu se preda optužnica", sve je što je Hartmann kazala u telefonskom razgovoru iz Haaga.

Haški sud u utorak je objavio da je optužio bivšeg vođu kninskih Srba Babića za etničko čišćenje počinjeno početkom 90-ih godina u sklopu zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etnički očišćene dijelove Hrvatske, koji su zauzimali oko trećine njezina teritorija, uklopiti u državu pod srpskom dominacijom.

Glasnogovornik Suda Jim Landale također je kazao kako ne može ništa reći o tome gdje je sada Babić.

Upitan je li izdan nalog za uhićenje, Landale je odgovorio kako optužnicu prati sudski nalog po kojem predstavnik tajništva Suda u suradnji s tužiteljstvom mora optuženom uručiti optužnicu.

Babić je u prosincu prošle godine bio svjedok haškog tužiteljstva na hrvatskom dijelu suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Nakon Babićeva svjedočenja beogradski mediji prenijeli su da u njegovoj kući nedaleko od Beograda od tada živi samo njegova majka. Beogradski mediji spekulirali su, nakon tog svjedočenja, da je uz suglasnost Haškog suda preseljen s obitelji u Australiju ili Kanadu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara