ICTY: Počela završna rasprava prije izricanja presude Biljani Plavšić

BIVŠA čelnica bosanskih Srba Biljana Plavšić, najviše pozicionirana osoba koja je priznala krivnju za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, vratila se u sudnicu Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu (ICTY) na završnu raspravu o visini kazne koju treba dobiti.

Plavšić je u listopadu neočekivano priznala krivnju.

Tijekom trodnevne rasprave od ponedjeljka do srijede Plavšić će pokušati uvjeriti suce ICTY-ja da se kaje zbog zločina protiv čovječnosti i progona na političkim, rasnim i vjerskim temeljima.

Obrana i tužiteljstvo će tijekom završnog ročišta predočiti svoje dokaze kako bi pomogli sucima u određivanju kazne koju će Plavšić dobiti.

Plavšić (72), je u listopadu promijenila prvotni iskaz i izjasnila se da je kriva po jednoj točki optužnice.

Njezini odvjetnici su rekli da je Plavšić izrazila ´potpuno i bezuvjetno kajanje´. Tužiteljstvo je nakon toga odbacilo druge točke optužnice.

Prema pravilima suda, ako optuženi prizna krivnju, suđenje se prekida i završno ročište služi za to da tužiteljstvo i obrana iznesu svoje argumente kako bi pomogli sucima u određivanju kazne. Optuženi, koji je priznao krivnju, ne može biti oslobođen.

Plavšić je u razgovoru objavljenom u beogradskom dnevnom listu Politici u nedjelju izjavila da nije postigla nikakav dogovor s tužiteljstvom o težini kazne, te da neće svjedočiti u procesu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

´Nisam postigla nikakav dogovor o duljini moje kazne, niti bih željela postići takav dogovor. Moj jedini uvjet je bio da ne svjedočim na drugim suđenjima, a iskreno, ne bih imala što za reći na suđenju Miloševiću´, rekla je Plavšić.

Ona je dodala da čak i da je postigla sporazum o smanjenju kazne, to joj ne bi puno značilo.

´Što bio za mene značila kazna zatvora od 10 godina? Za mene to je doživotna kazna´, rekla je Plavšić.

Bivša profesorica biologije u siječnju 2001. je prilikom prvog pojavljivanja pred Sudom, nakon što se dobrovoljno predala, izjavila da se ne osjeća krivom po više točaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Zamjenik tužitelja Mike Harmon rekao je da će na strani obrane, najvjerojatnije u utorak, svjedočiti bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja je od 1993.-1997. bila veleposlanica SAD-a pri UN-u.

Osim Albright trebao bi svjedočiti i predstavnik EU-a Carl Bildt, koji je od 1995. do 1997. obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel.

Haški sud je Plavšić u rujnu 2001. privremeno pustio na slobodu do izricanja presude. Ona je od tada živjela u Beogradu pod policijskim nadzorom. Početkom listopada ove godine video linkom je priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, a tužiteljstvo je odbacilo točke optužnice koje su Plavšić teretile za genocid i ratni zločin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara