ICTY: Protiv Miloševića svjedočio policijski stručnjak

POLICIJSKI stručnjak Budimir Babović svjedočio je u petak kao vještak na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, označivši Miloševića kao najodgovornijeg za djelovanje policije u Srbiji i izvan njezinih granica od 1986. godine do svrgavanja s vlasti.

U stručnoj analizi o policiji tijekom Miloševićeve vladavine, koju je Tužiteljstvo uvelo kao dokaz, Babović je zaključio da je optuženi de jure i de facto imao puni nadzor i odlučujući utjecaj na policiju.

Snage MUP-a Srbije su tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji djelovale izvan Srbije "ili izravno ili preko paradržavnih formacija" koje su bile pod nadzorom Državne sigurnosti (SDB), za što je Milošević znao, rekao je vještak.

Kao primjer nezakonitog proširenje ovlasti, Babović je izdvojio Miloševićevu tajnu odluku od 27. travnja 1997. kojom se SDB potčinjava izravno njemu.

U zaključku njegove analize navodi se da je "nemoguće ne pokrenuti pitanje zapovjedne odgovornosti Miloševića, bilo zbog njegovog činjenja, bilo zbog nečinjenja". Dodao je da misli na "zapovjednu odgovornost" u policijskom a ne pravnom smislu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević je u protuispitivanju osporavao stručnost Babovića, navodeći da se on predstavlja kao "policiolog" što je znanost koja ne postoji, a po zvanju je profesor francuskog.

Babović je rekao da je kao načelnik jugoslavenskog ureda Interpola od 1983. do 1991. stekao znanje o policijskom radu i da je etablirani stručnjak na tom polju.

Milošević je negirao da je, kao predsjednik SRJ, imao zakonsku nadležnost nad MUP-om Srbije, ali je Babović ostao pri iskazu.

Nestručnost svjedoka dokazivao je i tvrdnjom da u MUP-u Srbije nikada nije bilo više od 34.000 zaposlenih, a ne 150.000 kako navodi Babović, što je on opovrgnuo podacima iz proračuna Srbije za 1997. kojim se izdvajaju sredstva upravo za taj broj ljudi.

Milošević će protuispitivanje Babovića nastaviti u ponedjeljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara