ICTY: PROTIV MILOŠEVIĆA SVJEDOČIO STRUČNJAK ZA GENOCID

Haško suđenje bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću nastavljeno je u utorak iskazom vještaka optužbe Anthona Zwana o fenomenu genocida.

Nizozemski akademik, sociolog Anthon Zwan koji radi u Institutu za istraživanje genocida iz Amsterdama, pripremio je za tužiteljstvo izvješće o genocidu i drugim masovnim zločinima čiji su cilj određene etničke, vjerske ili manjinske skupine.

Kako je od njega zatraženo da u izvješću ne spominje genocid na prostoru bivše SFRJ, analizu fenomena genocida sačinio je na primjerima Holokausta, pogromu Armena u Turskoj 1915. i genocidima u Kambodži i Ruandi.

U svom je iskazu naglasio da Holokaust nad Židovima u II. svjetskom ratu predstavlja "standardni model genocida", no svi imaju zajednička obilježja - državne vlasti kao organizatore napada, kolektivnog počinitelja i žrtve iz određene skupine.

"Za genocid je tipično da se razvija od vrha prema dolje, a najviša državna tijela najodgovornija su za taj proces", rekao je.

Genocidu, po njemu, uvijek prethodi odluka državnog vrha, no najviše dužnosnike teško je uhvatiti "in flagranti" jer, svjesni ekstremnog karaktera genocida, ne ostavljaju tragove.

"Adolf Hitler nikada nije bio očevidac genocidnih djela niti je potpisao naredbu da se ubijaju Židovi, ali je u raspravama tražio da se to čini", rekao je Zwan.

Tri glavna vođe Otomanskog carstva su početkom I. svjetskog rata odlučili da se ubiju svi Armeni i pripadnici grčke manjine u Anadoliji, ali o tome nisu ostavili pisani trag, a isti je slučaj i s Kambodžom i Ruandom, kazao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni je preduvjet za genocid, po njegovim riječima, društvena podijeljenost - nacionalna, vjerska ili ona na većinu i manjinu, koju politička elita u jednom trenutku odluči iskoristiti.

Ideologija i propaganda koriste se za stvaranje osjećaja ugroženosti i atmosfere "mi protiv njih", što vodi dehumanizaciji počinitelja kao uvjeta za zločine širokih razmjera.

"Počinitelji moraju biti uvjereni da su žrtve oličenje zla i manje ljudi od njih", rekao je Zwan navodeći kako je rašireni antisemitizam bio preduvjet za Holokaust.

"Većina Nijemaca smatrala je da su Židovi zli i da su se urotili protiv Njemačke, dok su se u Ruandi, Hutui smatrali žrtvama Tutsija što je iskorišteno 1994.", kazao je nizozemski stručnjak.

Iako nije govorio o genocidu u BiH, za koji optužnica tereti Miloševića, u njegovoj analizi navedena su sva obilježja koja je taj zločin imao tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Obzirom da masovne zločine u BiH Milošević u svojoj obrani nastoji pripisati lokalnim vođama i paravojnim skupinama, Zwan je na traženje tužitelja opisao primjer iz Poljske u kojoj je kako je rekao "30 lokalnih vođa organiziralo pogrom Židova, ali tek nakon što su to počeli činiti njemački okupatori".

Suđenje Miloševiću nastavlja se u srijedu. Optuženom je sudsko vijeće odobrilo sat i pol vremena za protuispitivanje Kwana, nakon čega će optužbe izvesti novog svjedoka. Prema prošlotjednoj najavi tužitelja Geoffreya Nicea, sutra bi iskaz trebao dati Hrvoje Šarinić, bivši predstojnik ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je 1993./95. vodio tajne pregovore s Miloševićem.

(Hina) dh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara