ICTY razmatra ´sub poene´ za svjedočenje nekih zapadnih državnika

RASPRAVNO vijeće Haškog suda (ICTY) u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića razmatra mogućnost izdavanja sub poene nekim od zapadnih državnika koje optuženi želi ispitati kao svjedoke, obznanio je u utorak predsjedavajući vijeća.

Pred vijećem je danas održana rasprava o mogućem razdvajanju optužnice za Kosovo od onih za Hrvatsku i BiH, kako bi se u situaciji kada Miloševićevo pogoršano zdravlje ugrožava okončanje maratonskog procesa, osiguralo dovršetak suđenja i presudu u dijelu za Kosovo, gdje je dokazni postupak obrane pri kraju.

Navodeći argumente protiv razdvajanja postupaka Milošević je, uz ostalo, naveo i da neki od ključnih svjedoka za čije je pozivanje zatražio pomoć suda, kao što su bivši američki predsjednik Bill Clinton i bivši zapovjednik snaga NATO-a Wesley Clarke, trebaju svjedočiti i o Kosovu i o BiH.

"Već godinu dana traje korespondencija s njima. Krajnje je vrijeme da donesete nalog", napomenuo je Milošević.

"Zahvaljujući pomoći postavljenog branitelja Stevena Kaya sada razmatramo zahtjev da se uputi sub poena nekom od tih svjedoka", odgovorio je Robinson.

Milošević je na početku iznošenja svoje obrane u rujnu 2004. od raspravnog vijeća zatražio da kao tzv. "neprijateljske svjedoke" obvezujućim nalogom (sub poenom) pozove neke od bivših i sadašnjih zapadnih državnika i generala NATO-a, kao što su britanski premijer Tony Blair, bivši njemački kancelar Wolfgang Schroeder, bivši američki predsjednik Bill Clinton, general Wesley Clarke i drugi.

U današnjoj raspravi Milošević se također vrlo kritički osvrnuo na način na koji raspravno vijeće vodi suđenje, ističući kako se suci učinkovitošću suđenja bave otkako je on počeo iznosti obranu.

"Brigom za ekspeditivnost ste se počeli baviti kad je počelo moje poluvrijeme i na moju štetu", rekao je.

Navodeći kako mu i Statut ICTY-a jamči pravo da se brani sam, rekao je sucima kako su mu "dužni omogućiti djelotvorno korištenje tog prava a ne samo formalno kao do sada".

Suce je upozorio i da nisu poštivali odluku Žalbenog vijeća po kojoj je trebalo ograničiti broj svjedoka optužbe te omogućiti povremene predahe optuženom koji se brani sam.

Prigovorio im je da ne primaju plaće UN kako misle već od NATO-a i zemalja Zapada koje financiraju ICTY - po njemu "nelegalni sud".

S posebnom žestinom okomio se na tužitelja Geoffreya Nicea tvrdeći kako je "iznio apsurdne tvrdnje o nekim njegovim zločinima u BiH i Hrvatskoj bez ijednog dokaza", kako ga je četiri godine optuživao za projekt Velike Srbije da bi nedavno odustao od toga, te kako je "cijela njegova predstava i njegov predmet jedan kič".

Sutra nastavak suđenja Miloševiću

Haško suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koje je 13 dana bilo u prekidu zbog njegove bolesti, nastavit će se sutra izvođenjem novog svjedoka obrane, najavio je u utorak predsjedavajući sudskog vijeća Patrick Robinson.

Na kraju cijelodnevne rasprave o mogućem razdvajanju postupaka za ratne zločine na Kosovu od onih za Hrvatsku i BiH, sudac Robinson je rekao da se suđenje nastavlja u srijedu ujutro s novim svjedokom obrane, tražeći da mu Milošević ipak to potvrdi.

"Da, idući svjedok je Janosz Sel", rekao je optuženi.

Prijedlogu o mogućem razdvajanju postupaka, kako bi se u situaciji kada Miloševićevo pogoršano zdravlje ugrožava odvijanje suđenja osigurala presuda po optužnici za Kosovo, za koju je dokazni postupak pri kraju, usprotivilo i Tužiteljstvo i Milošević.

Milošević je također tražio da se odredi stanka u suđenju kako bi se oporavio, pozivajući se na izvješća liječnika koje je sam angažirao kao i onih koje je odabrao sud.

Sudac Robinson je zaključio da su "postavljene mnoga pitanja koja treba razmotriti" te kako vijeće još očekuje izvješća dr. Dalara iz Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu i izviješće neurologa, nakon čega će moći donijeti odluku.

U raspravi o razdvajanju tužitelj Geoffrey Nice je rekao da predmet protiv Miloševića treba promatrati kao cjelinu a ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu kao rezultate zajedničkog zločinačkog pothvata srpskog vodstva 1990-ih. Bilo bi nepravedno prema svim stranama u postupku ne izreći presudu za zločine u Hrvatskoj i BiH, kazao je Nice. Ocijenio je da se razdvajanjem dovodi u pitanje presuda za genocid u BiH, koja je "srž cijelog predmeta".

Ocijenio je da Milošević odugovlači proces radi odgađanja presude.

Milošević je protiv razdvajanja također istaknuo argument "materijalne i procesne" cjelovitosti predmeta i optužbi protiv njega, ali gledano iz njegovog rakursa. Ustvrdio je kako je to sve bio "jedan rat" ali rat za razbijanje Jugoslavije koji se nastavlja i danas. Ustvrdio je kako se danas traži donošenje presude za Kosovo zbog početka pregovora o njegovom konačnom statusu.

Miloševićev postavljeni branitelj Steven Kay također se usprotivio razdvajanju postupaka, ističući kako optuženom treba omogućiti predah kako bi se oporavio jer se brani sam u ogromnom predmetu koji je već dostigao 1.200.000 stranica dokumenata, čiji transkript zauzima 46.000 stranica, 930 dokaza optužbe ima 85.000 stranica, a 2.446 podnesaka optužbe ukupno 63.775 stranica.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara