ICTY sudskim nalogom traži dosje Ratka Mladića

MEĐUNARODNI kazneni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) uputio je sudski nalog vlastima u Beogradu kojim traži dostavu osobnog vojnog dosjea haaškog optuženika, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, prenose u subotu beogradski mediji.

Sudski nalog, kako je izjavila glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-a Florance Hartmann agenciji Tanjug, upućen je ministru vanjskih poslova SCG Goranu Svilanoviću, ujedno i predsjedniku Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom.

"Svi zahtjevi Tužiteljstva da dobije osobni vojni dosje Ratka Mladića ostali su bez odgovora, zbog čega je Sud odlučio uputiti nalog vlastima SCG", kazala je Florance Hartmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje o Mladiću, rekla je Hartmann, treba uključivati razdoblje dok je službovao u JNA ili Vojsci RS, "kopije svih naloga kojima je postavljan na različite dužnosti, opis njegovih aktivnosti i dužnosti u tom razdoblju, informacije o nagradama, dobivenim odličjima, kao i informaciju prima li prima državnu mirovinu".

Ako dobiva mirovinu, "onda trebaju biti dostavljeni dokumenti s pojedinostima o tome, odnosno sve pojedinosti o banci ili instituciji koja mu je šalje", objasnila je Hartmann.

Radio Slobodna Europa je u međuvremenu objavila, pozivajući se na visoke državne izvore, da u vojnim arhivima ne postoji Mladićev dosje.

"Neimenovani izvor tvrdi da je nakon posljednjeg posjeta Carle del Ponte, predsjednik SCG Svetozar Marović osobno zatražio da mu nadležne službe dostave Mladićev dosje, samo da bi saznao da je Mladićeva osobna dokumentacija tajanstveno nestala," navodi se u informaciji beogradske redakcije RFE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara