ICTY traži uručenje optužnice Bobetku ali povlači uhidbeni nalog

HAŠKI sud (ICTY) zatražio je od hrvatske Vlade da optužnicu protiv umirovljenog generala Janka Bobetka uruči optuženome ili njegovu odvjetniku i naložio da se odmah po uručenju optužnice suspendira uhidbeni nalog.

Hrvatska Vlada je priopćila da je zaprimila nalog Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslavije po optužnici protiv umirovljenoga generala Bobetka.

Sudac Carmel Agius, skinuo je u ponedjeljak oznaku tajnosti s naloga izdanog 19. ožujka, kojim se od hrvatskih vlasti traži da "optužnicu protiv Janka Bobetka uruče ili samom optuženom ili odvjetniku po njegovom izboru", objavio je u utorak Haški sud.

Sudac je zatražio od Hrvatske da potvrdi uručenje optužnice u roku od 15 dana od dana izdavanja naloga, odnosno do 4. travnja.

Sudac Agius također je naložio da se "nalog za uhićenje i predaju optuženoga, izdani 17. i 20. rujna 2002., suspendiraju odmah po uručenju optužnice, te da hrvatske vlasti osiguraju Tajništvu Suda mjesečna izvješća o zdravstvenom stanju optuženoga".

Hrvatska Vlada je priopćila da je nalog suca Agiusa proslijedila Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave na nadležni postupak te je s nalogom upoznala i odvjetnike generala Bobetka.

Jedan od dvojice branitelja umirovljenog generala Janka Bobetka Petar Šale izjavio je da je nalog Haškog suda "neprovediv i da se po njemu ne može postupiti".

"General je u bolnici i po nalazu konzilija i vještaka ne može primiti, niti se očitovati o optužnici", izjavio je Šale podsjećajući da je takav i nalaz vještaka ICTY-a.

Šale je rekao da odvjetnici ne mogu primiti optužnicu u nečije ime te da je to nepoznat institut i po hrvatskim i po haaškim zakonima.

Također je ustvrdio da general Bobetko nema odvjetnika pred Haaškim sudom, jer Haški sud nije izdao potvrdu da prihvaća odvjetnike.

Odvjetnik je podsjetio i na obećanje što ga je svojedobno Bobetku dao premijer Ivica Račan uvjeravajući ga da mu, ako ode u bolnicu, neće biti uručena optužnica niti će se primijeniti bilo koje sredstvo prisile.

Upitan jesu li on i Bosiljko Mišetić, Bobetkovi odvjetnici, Šale je kazao da su oni branitelji pred hrvatskim sudovima. Punomoć o zastupanju generala pred hrvatski sudovima i organima vlasti deponirali smo u hrvatskoj Vladi, za Haški sud takve punomoći nemamo, rekao je Šale.

Nalogu za uručenje optužnice prethodila je odluka suca Agiusa od 19. ožujka 2003. o "Prijedlogu tužitelja da se zakaže saslušanje o zdravstvenom stanju i poduzmu potrebne mjere", u kojoj je sudac utvrdio da medicinsko izvješće koje su podnijeli stručnjaci imenovani od tajništva ICTY-a "jasno pokazuje da optuženi nije sposoban putovati ili izdržati suđenje pred ovim sudom".

"Jedina relevantna stvar za buduće praćenje ovog slučaja je uspostava mehanizma mjesečnog praćenja kako bi se procijenile medicinske okolnosti i izvijestilo o zdravstvenom stanju optuženog relevantne vlasti Tribunala", utvrđeno je u toj odluci.

Sudac Agius je nadalje utvrdio kako je, budući da optuženi nije sposoban za putovanje, "opravdano suspendirati nalog za njegovo uhićenje i predaju, zavisno od promjene u zdravstvenom stanju optuženog koja bi mu omogućila da se pojavi pred sudom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara