ICTY više ne tereti Stanišića i Simatovića za Ovčaru

ICTY više ne tereti Stanišića i Simatovića za Ovčaru
HAŠKI sud je iz optužnice za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH protiv bivšeg načelnika srbijanske tajne policije Jovice Stanišića i njegova nekadašnjeg pomoćnika Franka Simatovića Frenkija povukao dio kojim ih je teretio i za pokolj na Ovčari, počinjen 20. studenoga 1991. godine.

Iz izmijenjene optužnice, koju je Haški sud objavio u četvrtak, izbačen je dio točke 2. i 3. kojom se dvojicu optuženih ranije teretilo za odvođenje 250 Hrvata iz vukovarske bolnice, njihovo prebacivanje na Ovčaru, mučenje i ubijanje te pokapanje u zajedničku grobnicu.

Optužnica je posljednjom izmjenom proširena za dio koji se tiče zločina u BiH i dvojicu optuženih sada se tereti i za zločin paravojne jedinice Škorpioni koja je strijeljala muslimanske civile u srpnju 1995. u BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na statusnoj konferenciji u predmetu "Stanišić-Simatović" održanoj u četvrtak na Haškom sudu, kojom je počeo ovogodišnji rad Haškog suda, najavljeno je da bi se dvojica optuženika koji su na privremenoj slobodi do početka suđenja, mogli video linkom izjasniti o krivnji po izmijenjenoj i proširenoj optužnici.

Stanišića i Simatovića tereti se za suučesništvo i pomaganje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje Hrvata i Bošnjaka s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

U optužnici se navode pojedinačni slučajevi masovnih ubojstava grupirani pod nazivima "SAO Krajina, SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most, Srebrenica i Zvornik".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara