ICTY: Vlada RH izvijestila o dostavi optužnice Bobetkovu odvjetniku

HRVATSKA Vlada izvijestila je Haški sud (ICTY) da je optužnica protiv umirovljenog generala Janka Bobetka dostavljena njegovom odvjetniku, potvrdio je u petak glasnogovornik Suda Jim Landale.

"Vlada nas je je obavijestila da je optužnica dostavljena odvjetniku generala Bobetka. Taj će dopis preko Tajništva biti proslijeđen nadležnom sucu", rekao je Landale.

Sudac Carmel Agius izdao je 19. ožujka nalog kojim je od hrvatskih vlasti zatražio uručenje optužnice generalu Bobetku ili njegovim odvjetnicima u zamjenu za suspenziju naloga za uhićenje i predaju.

Na upit smatra li Haški sud da su hrvatske vlasti time ispunile svoju obvezu Landale je samo ponovio "kako je Sud obaviješten da je optužnica uručena".

Nejasnoće oko uručenja optužnice odvjetniku Bosiljku Mišetiću, koje su se pojavile naknadno, uz negiranje samog odvjetnika da je optužnicu primio i navode iz Vlade o zakonitoj dostavi, glasnogovornik nije želio komentirati.

"Ako postoje neke najasnoće za njihovo razjašnjenje trebate pitati vaše vlasti", kazao je Landale.

Županijski sud u Zagrebu, koji je postupao po nalogu haškog suca Agiusa, objavio je u petak da ne može dostaviti optužnicu generalu Bobetku zbog njegovog "lošeg i pogoršanog zdravstvenog stanja", te da zbog nemogućnosti te dostave nema zakonskih uvjeta niti za dostavu njegovim braniteljima.

Vladin Ured za suradnju s Haškim sudom priopćio je kasnije kako je optužnicu dostavio odvjetniku Mišetiću.

Mišetić je potom zanijekao da mu je optužnica uručena, no Vlada je objavila kako smatra da je dostava uredno obavljena i da je njezina obveza prema ICTY-u izvršena.

"Nakon što je Županijski sud utvrdio kako ne postoje zakonski uvjeti za dostavu optužnice braniteljima, pitanje je li odvjetnik optužnicu primio ili ne je irelevantno", izjavio je za Hinu jedan hrvatski pravni stručnjak tražeći da ostane neimenovan.

Ratni zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, stožerni general Janko Bobetko, optužen je po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara