ICTY: Zaštićeni svjedok o napadima JNA na civilne ciljeve u Vukovaru

NA SUĐENJU suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je iskaz započeo zaštićeni svjedok optužbe, u vrijeme rata zaposlenik gradske bolnice, koji je svjedočio o napadima JNA na bolnicu i druge civilne ciljeve u Vukovaru od kolovoza do studenog 1991.

Zaštićeni svjedok, koji je iskaz započeo na zatvorenoj sjednici a nastavio uz izobličenje lika i glasa, opisao je kako su avioni Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva (JRZ) tijekom opsade Vukovara razarali stambene zgrade u njegovoj četvrti u kojoj nije bilo ni oružja ni obrambenih položaja, zbog čega se sredinom kolovoza po nalogu ravnateljice dr. Vesne Bosanac preselio u bolnicu.

"JNA je od sredine kolovoza počela gađati civilne ciljeve. Bolnica je konstatno granatirana danju i noću. Noću i rano ujutro slabije i tada sam ja obavljao poslove", kazao je svjedok, zaposlen kao pomoćni radnik u bolničkoj kuhinji.

Opisao je kako mu je u dva navrata granata eksplodirala iza leđa odbacivši ga visoko u zrak, pri čemu je ostao bez jednog bubnjića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potvrdio je da su zrakoplovi JNA bolnicu gađali i najtežim bombama, tzv. krmačama, koje su uništile gornje katove na obje bolničke zgrade, pa su stotine ranjenika prebačene u podrume. Svjedok je ispričao i kako je jedna takva bomba probila pet stropova i neeksplodirana završila na krevetu jednog ranjenika u podrumu.

Svjedočio je i o danima pada obrane Vukovara, dolasku JNA i paravojnih snaga u bolnicu 19. studenoga, sastanku bolničkog osoblja s optuženim Veselinom Šljivančaninom i izradi popisa za evakuaciju, u očekivanju odlaska na slobodni teritorij Hrvatske.

Umjesto toga, ujutro 20. studenoga je s približno 300 zarobljenih ranjenika i civila u pretrpanim autobusima odvezen u vojarnu JNA, gdje su im pripadnici srpskih paravojnih snaga sa šubarama i bradama prijetili likvidacijama, rekao je svjedok koji u petak nastavlja iskaz.

U prvom dijelu današnje sjednice, branitelji trojice optuženih završili su protuispitivanje svjedoka optužbe Josipa Čovića, koji je, među ostalim, potvrdio kako se dio hrvatskih branitelja poslije pada Vukovara sklonio u gradsku bolnicu, preobučen u civilnu odjeću i bez oružja, koje je odloženo izvan bolnice.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA i srpskih snaga na Vukovar, i njemu podređeni oficiri Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i vojnika odvedena iz vukovarske bolnice. Pokolj je izvršen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara