Identificirano 10 posmrtnih ostataka branitelja i civila

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani su danas DNA metodom posmrtni ostatci 10 hrvatskih branitelja i civila poginulih tijekom Domovinskog rata, ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarskosrijemske i Osječkobaranjske županije.

Današnjoj identifikaciji nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je izjavila novinarima da je od deset danas identificiranih tijela njih devet bilo na popisu zatočenih i nestalih a za jednog branitelja se od prije znalo da je poginuo.

S današnjem danom na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila devet je osoba manje te sada taj broj iznosi 1159 osoba. Rekla je da su se danas obitelji koje od 1991. godine tragaju za svojim najmilijima suočile s potresnom istinom. Od danas deset identificiranih tijela sedam je ekshumirano s područja Vukovarsko srijemske županije a troje s područja Osječko baranjske, istaknula je, Dodala je da su danas identificirane tri osobe pronađene s najveće masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju na kojem je pronađeno 938 posmrtnih ostataka. Dvije osobe danas identificirane pronađene su s područja masovne grobnice Ovčara tako da broj identificiranih iz te grobnice iznosi 188 osoba od 200 koliko je tamo pronađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim tih mjesta danas su identificirane osobe pronađene u Dalju, Lovasu i Iloku, dakle radi se nažalost o poznatim mjestima koja se vežu uz zatočene i nestale branitelje i civile te njihovo stradavanje, rekla je Kosor.

Na novinarski upit o jučerašnjim prijetnjama smrću jednog branitelja upućenih ministrici, Kosor je odbila odgovoriti kratko rekavši da ovaj današnji događaj ne bi miješala s tim.

(Hina) xaš yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara