Identificirano osam posmrtnih ostataka branitelja i civila

NA ZAVODU za sudsku medicinu u Zagrebu danas su članovi obitelji identificirali posmrtne ostatke osam hrvatskih branitelja i civila, ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarskosrijemske i Sisačkomoslavačke županije, područja Dubrovnika i tijela preuzeta s novosadskog groblja.

Hrvatska još uvijek traga za 1.275 osoba koje se vode nestalima u Domovinskom ratu. Dosad je ekshumirano 3.398 žrtava, a identificirano 2.812, rekao je predstojnik Vladina ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić.

Posmrtni ostaci danas identificirane tri osobe pronađeni su u masovnoj grobnici na području Banovine, dvije na vukovarskom Novom groblju, jedne osobe na bivšem Dubrovačkom ratištu. Posmrtni ostaci dviju osoba pronađeni su na groblju u Novom Sadu, izjavio je Grujić.

Posmrtni ostaci Aleksandra Labe (1970.) i Mije Balića (1953.) pronađeni su na vukovarskom Novom groblju.

Tijela Antuna Kardaša (1931.), Davora Pavlovića (1960.) i Zvonka Govorčinovića (1939.) ekshumirana su iz masovne grobnice na Slopačkoj Kosi kod Komogovine.

Tijelo Janka Šutala (1939.) ekshumirano je na Vrhu Zelenikovcu na Dubrovačkom području. Tijela Ileša Lukača (1945.) i Ane Čuline (1942.) pronađena su na novosadskom groblju i predana Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posmrtni ostaci svih pronađenih osoba obrađeni su najprije klasičnom metodom, uzet je nalaz, opisana odjeća i sve ono vezano za tijelo, i onda, budući da se tijelo nije moglo prepoznati klasičnom identifikacijom provela se DNA analiza.

Voditelj DNA laboratorija Zavoda za sudsku medicinu dr. Milovan Kubat rekao je kako laboratorij radi svakodnevno i to uglavnom identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava rata.

Kubat je istaknuo i kako je Zavod za sudsku medicinu ovih dana potpisao ugovor s američkom tvrtkom, i tako, uz laboratorij Berlinske policije postao jedini referentni centar te vrste za Europu.

To je dokaz povjerenja u hrvatski laboratorij koji raspolaže najsuvremenijom tehnologijom i iskusnim stručnjacima. Nakon što završe posao u Hrvatskoj, postupke identifikacije obavljat će i za druge zemlje, rekao je Kubat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara