Ihas: Prava državnih službenika ostaju na istoj razini

MATERIJALNE prava i osnovica za obračun plaća državnih službenika i namještenika u 2005. ostat će na dosadašnjoj razini, rečeno je danas predstavnicima sindikata državnih službenika na kolektivnim pregovorima održanim u Banskim dvorima, doznaje se iz sindikalnih izvora.

"Predstavnici Vlade su nas izvijestili da Vlada ostaje kod toga da osnovica za plaće, božićnica, dar za djecu, regres i jubilarna nagrada u 2005. ostaju na razini od ove i prošle godine", rekao je Hini predstavnik sindikata Ivica Ihas.

Dodao je da su im Vladini pregovarači rekli da se u proračunu za iduću godinu ne može osigurati više novca nego li dosada.

Pet sindikata, koji predstavljaju oko 65.000 zaposlenih u državnoj službi najavili su da će se o takvom stavu Vlade očitovati najvjerojatnije sutra, kad očekuju nastavak pregovora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci bi o uredbama o koeficijentima, dodacima na posebne uvjete rada i nagrađivanju službenika trebali s predstavnicima Vlade pregovarati u iduću srijedu, najavio je Ihas.

Sindikati zaposlenih u državnoj službi, traže povećanje osnovice sa sadašnjih 4.414 kuna na 5.297 kuna.

Tako veliku povišicu obrazlažu time što njihove plaće zaostaju 10 posto za plaćama u javnim službama, čije pak plaće, izračunali su, zaostaju 12 posto za onima u gospodarstvu.

Traže također i božićnicu od 1.500 kuna (dosad 1.000 kuna), dar za djecu od 600 kuna (dosad 400 kuna) te osnovicu za jubilarne nagrade od 2.000 kuna (dosad 1.800 kuna).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara