Ikea 2011. godine dolazi u Hrvatsku

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva

NAJUSPJEŠNIJA svjetska tvrtka koja se bavi prodajom namještaja, švedska Ikea otvara novi prodajni centar u blizini Trsta, u mjestu Villesse. Prema riječima Dragana Skaluševića, talijanski prodajni centar ove tvrtke bit će najbliži centar grupe Ikea do 2011. godine kada se planira, otvaranje prve Ikee u blizini Zagreba.

S obzirom da se vjeruje da Hrvatska ima potencijal za više od jednoga Ikeinog centra, čini se da će Zadar biti idealna lokacija za drugi Ikein centar u Hrvatskoj, prenosi Novi list.

Ulaganje od 65 do 70 milijuna eura

Za Ikein centar u Villesseu, švedske je tvrtka financirala sve pristupne centre, pa čak i jedan nadvožnjak. Zaduženi za odnose s javnošću za Italiju, Valerio Bussollo je izjavio da cijela investicija u najnoviji talijanski centar iznosi između 65 i 70 milijuna eura.

Ikea u Villesseu se rasprostire na području od 33 tisuće četvornih metara, opremljen je sa 34 izlazne blagajne od kojih će ih 20 biti samouslužnih. Također, posjetiteljima će na raspolaganju biti i restoran s 520 mjesta te bar i trgovina.

Zapošljavanje kadra prilagođeno kupcima

Menadžer trgovačkog centra u Villesseu, Ulf Seemann je naglasio da su, upravo zbog položaja nove Ikee u blizini Austrije, Hrvatske i Slovenije, vodili računa pri izboru djelatnika te će svaki od njih, tijekom rada, na majici nositi pločicu s imenom i oznakom jezika kojim se služe.

U novoj Ikei u Italiji je zaposleno 240 ljudi, od kojih je 80 posto odmah dobilo fiksne ugovore. S obzirom na tržište prema kojem su usmjereni, u Ikei osmišljavaju i načine dopremanja robe kupcima.

U Ikei nema recesije

Istovremeno, recesija nije utjecala na poslovanje ove švedske tvrtke pa Ikea i dalje planira potrošiti milijarde eura na otvaranje svojih dućana u ovome dijelu Europe.

Ikeine trgovine bi se trebale otvoriti u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Ikeini planovi su otvaranje 3-4 prodavaonice u Srbiji, dvije u Hrvatskoj i jedne u Sloveniji, a nakon toga planiraju ulazak i na albansko tržište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara