IMAMO DOKUMENT Donosimo popis sudionika UniCreditove konferencije

IMAMO DOKUMENT Donosimo popis sudionika UniCreditove konferencije

Foto: FAH, Index

PREDSTAVNICI institucija poput Deutsche banka, Goldman Sachsa, Merrill Lyncha, Eaton Vancea, a koji su se spominjali kao mogući sugovornici mandatara buduće Vlade Tihomira Oreškovića, ne nalaze se na popisu uzvanika konferencije u austrijskom Kitzbühelu! Naime, to se može zaključiti iz popisa gostiju kojeg je Index dobio od organizatora konferencije banke UniCredit. 

Nije htio otkriti tko su bili sugovornici

Orešković tvrdi da se susreo s investitorima, ulagačima te financijerima koji drže osamdeset posto hrvatskog duga, no takvih uzvanika nema na službenoj listi. Kada je Orešković danas održao konferenciju za novinare bio je vrlo tajnovit s kim je zapravo razgovarao, a tajnovit je bio i HDZ, koji tvrdi da je Oreškoviću platio putovanje i smještaj u ovo austrijsko skijalište. 

"Prvi cilj je bio da iskoristim priliku da se upoznam s najmoćnijim investitorima, koji drže 80 posto našeg duga te da iskoristim priliku da nekako pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore, a da Hrvatsku stavimo u jednu pozitivnu sliku", rekao je danas Orešković govoreći općenito. Tvrdio je i da su mu nepoznati investitori govorili da su oduševljeni što ima podršku HDZ-a i MOST-a za sastavljanje Vlade.

Prema popisu uzvanika, većina njih su predstavnici središnjih banaka Europe, uz nekoliko predstavnika ministara financija te predstavnike Fidelity Investmentsa, CalPERSa te Federated Investorsa. Na konferenciji su prevladavali Rusi i Turci, s obzirom da je stanje u tim zemljama bilo jedno od tema druženja u ovom austrijskom skijalištu.

Najviše Rusa i Turaka

"Konferencija je zatvorenog tipa te se veći dio informacijama o investitorima koji je pohađaju ne obznanjuje javnosti", rekao nam je glasnogovonik Tiemon Kiesenhofer odgovarajući na upit je li moguće da su pozvali i mandatara buduće hrvatske vlade, kako je to jučer tvrdio HDZ.

Podsjetimo i kako su nam predstavnici HNB-a jučer rekli da nisu upoznati s informacijom o tome kako se Orešković našao na konferenciji te su ustvrdili da ga oni nisu pozvali. 

Kako saznajemo od organizatora, konferencija je trajala od 13. siječnja pa do danas. U četvrtak su na konferenciji govorili brojni predstavnici bankarskog sektora.

Uvodni komentar dao je Kevin Krespi, zamjenik čelnika za tržišta UniCredita. Potom je započeo panel o izazovima središnjih banaka, s fokusom na Tursku i Rusiju. Za vrijeme istoga su se okupljenima obratili Turulay Kenc, zamjenik guvernera središnje banke Turske i Alexander Morozov, šef odjela analitike i prognostike u ruskoj središnjoj banci.

Funkcioniranje središnjih banaka

Druga tema četvrtka bila je pitanje funkcioniranja središnjih banaka u centralnoj Europi, a o njoj su progovorili član uprave češke nacionalne banke Jiri Rusnok, član monetarnog vijeća nacionalne banke Mađarske Gyula Pleschinger, zamjenik guvernera poljske nacionalne banke Andrzej Raczko te član povjerenstva za monetarnu politiku rumunjske nacionalne banke Daniel Dăianu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema bilo je i stanje u Ukrajini, o kojemu su progovorili zamjenik ukrajinske nacionalne banke Vladyslav Rashkovan te glavni ekonomist za SI Europu UniCredita Lubomir Mitov.

Vujčić govorio o izazovima i prilikama u Hrvatskoj

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorio je o izazovima i prilikama u politici u Hrvatskoj, a nakon njegova nastupa, održan je i panel za investitore.

Među investitorima su se tako našli John Carlson iz Fidelity Investmentsa, Mike Rosborough iz CalPERSa te Ruggero de Rossi iz Federated Investors. Inc-a.

Prvog dana konferencije u 14.30 sati održani su i sastanci u formatu jedan na jedan između investitora i policy-makera. U večernjim satima održana je globalna makro prezentacija koju je vodio UniCreditov Erik F. Nielsen. Svečani govor pred večeru održao je pak UniCreditov šef divizije za SI Europu Carlo Vivaldi.

Paneli o fiskalnoj i monetarnoj politici

Danas u jutarnjim satima teme su prvo bile Rusija i Turska, a potom je zamjenik ruskog ministra financija Maxim Oreshkin govorio o fiskalnoj politici Rumunjske u 2016. i budućim godina, a u tome su mu se pridružili Konstantin Vishkovskiy iz ruskog ministarstva financija, podtajnik turske državne riznice Cavit Dagdas, šef turske državne riznice Hakan Tokaç, Cağatay Imirgi iz turske državne riznice, rumunjska ministrica financija Anca Dragu te UniCreditov Dan Bucsa.

Potom se održao panel izdavatelja, na kojemu su govorili Bogdan Klimaszewski iz poljskog minsitarstva financija, Marjan Divjak iz slovenskog minsitarstva financija te Stefan Nanu i Diana Popescu iz rumunjskog minsitarstva financija.

U 12.45 sati održan je panel o monetarnoj politici G-7, na kojemu su govorili zamjenik direktora minsitarstva financija Azerbaidžana Azer Mursagulov, Anoaneta Aleksova i Damyan Staykov iz bugarskog ministarstva financija, Branko Drcelic iz srpskog minsitarstva financija, Philipp Hildebrand iz švicarske nacionalne banke i UniCreditov Erik F. Nielsen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara