Ime novog premijera posvadilo srpske demokrate

IAKO je sastav nove srpske vlade već utvrđen, najvažniji detalj - ime premijera - je uspio posvađati pobjedničku Demokratsku stranku, javljaju srpski mediji.

Demokratska stranka – temelj koalicije Za europsku Srbiju čiji je vođa bio srpski predsjednik Boris Tadić – imat će mjesto premijera u novoj vladi nakon što se time pomirio i blok oko Socijalističke partije Srbije.

Još i prije formalno sklapanja demokratsko-socijalističke koalicije se počelo špekulirati o tome tko bi mogao biti Koštuničin nasljednik, a spominjala su se tri imena – ministar financija Mirko Cvetković, vojvođanski premijer Bojan Pajtić i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Iako je Pajtić duže vremena bio favorit, donedavno se smatralo kako bi premijerom ipak mogao postati Cvetković, i to zato što je Pajtić navodno zadovoljan svojim položajem u Vojvodini. Cvetkovićeve šanse su, pak, nedavno potonule a najviše je na tome profitirao Jeremić, i to zato što uživa veliku naklonost predsjednika Tadića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srpski ustav predviđa da upravo predsjednik države predlaže mandatara za sastav vlade, pa bi Tadić mogao upravo Jeremića – hrvatskoj javnosti poznatoj po nedavnim izjavama da je "Oluja" predstavljala genocid nad Srbima – postaviti na to mjesto.

Nedavni sastanak vodstva Demokratske stranke je, pak, pokazao da se s time ne slažu Tadićevi stranački drugovi. Oni su uvjerljivom većinom dali potporu Pajtiću kojega drže najzaslužnijim za trijumf u Vojvodini.

Dio demokrata se boji da bi imenovanje Jeremića kao "Tadićevog čovjeka" moglo u Srbiju na mala vrata vratiti polupredsjednički sustav, odnosno dati preveliku vlast predsjedničkim savjetnicima Srđanu Šaperu i Nikoli Krstiću koji su inzistirali upravo na Jeremiću kao novom premijeru. Drugi, pak, smatraju da se Jeremić iskazao kao ministar vanjskih poslova, odnosno da bi bilo najbolje da zadrži tu funkciju.

Iako svi izvori govore kako bi Pajtić mogao biti novi mandatar, Tadića ništa osim političkih obzira ne bi moglo spriječiti da prkosi volji vlastite stranke, odnosno nametne svoj autoritet.

O tome da stvari nisu bezazlene svjedoče stalne odgode imenovanja mandatara, kao i da je formalni izbor vlade sa subote odgođen na sljedeći tjedan.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara