Imelda Marcos mogla bi biti uhićena po povratku na Filipine

BIVŠA filipinska prva dama Imelda Marcos, poznata po velikoj kolekciji cipela i sklonosti ekstravagantnoj kupovini, mogla bi biti uhićena po povratku u zemlju jer je u inozemstvu ostala dulje nego što joj je dopustio filipinski sud, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

Imelda Marcos, protiv koje je podignuto nekoliko desetaka građanskih tužbi i tužbi zbog kriminalnih djelatnosti, u dva je desetljeća, zajedno sa suprugom Ferdinandom koji je bio na vlasti, uspjela "uštedjeti" više od 5 milijardi dolara.

Prošli joj je mjesec filipinski sud dopustio posjet Sjedinjenim Državama i Europi zbog posjeta liječnicima i hodočašća u svetišta u Francuskoj, Italiji i u Portugalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, Imelda Marcos prekršila je odredbu suda prema kojoj joj je bio dopušten boravak izvan zemlje u trajanju od 30 dana, izvijestio je dužnosnik državne agencije koja nastoji ući u trag podrijetlu bogatstva Marcosovih, Ruben Carranza.

Imelada Marcos otputovala je s Filipina 5. listopada i bila je dužna vratiti se u zemlju prošle nedjelje. "Sud može narediti njezino uhićenje", rekao je Carranza za Reuters, objasnivši da je antikorupcijski sud u Manili odbio zahtjev njezinih odvjetnika o produljenom boravku u Londonu do 12. studenoga.

Carranza sumnja da bi posjet Imelde Marcos Britaniji mogao biti povezan s novčanim transakcijama jer je ranije otkriveno da se dio opljačkanog novca nalazi na tajnom računu u glavnome britanskom gradu.

Njezin suprug Ferdinand Marcos svrgnut je s vlasti 1986., a umro je u egzilu na Havajima tri godine kasnije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara