IMENOVANA NOVA VLADA FEDERACIJE BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u petak imenovanje nove vlade tog entiteta čime je završen proces uspostave izvršne vlasti na temelju rezultata izbora održanih još početkom listopada 2002. godine.

Na čelu nove vlade Federacije BiH na čijem je Ahmet Hadžipašić, poduzetnik iz Zenice kojega je kandidirala Stranka demokratske akcije (SDA).

Njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda i ujedno novi ministar financija postao je Dragan Vrankić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dok je zamjenik premijera iz reda srpskog naroda Gavrilo Grahovac iz Stranke za BiH (SBiH).

Kao i u Republici Srpskoj, i nova federalna vlada od sada mora imati točno određeni broj ministara iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Bošnjaci su kao najbrojniji narod uz premijersko dobili još osam ministarskih mjesta, Hrvati se nalaze na čelu pet ministarstava dok su trojica ministara Srbi.

Nova vlada Federacije BiH izabrana je uz protivljenje oporbe a posebice Socijaldemokratske partije (SDP).

Klub zastupnika SDP-a prenio je stajalište ove stranke kako je protuustavno da Bošnjak bude i federalni premijer jer se time krše ustavne odredbe o ravnopravnoj zastupljenosti tri konstitutivna naroda na ključnim dužnostima u izvršnoj, zakonodavnoj i sudbenoj vlasti.

Glasačka većina koju čine SDA, HDZ i SBiH odbacila je međutim ovakve tvrdnje i dala potporu imenovanju Hadžipašićeve vlade.

Novi premijer je u svom ekspozeu najavio kako će rješavanje gospodarskih problema biti prioritet za njegovu vladu.

On je stanje u Federaciji ali i cijeloj BiH opisao krajnje zabrinjavajućim posebice istaknuvši nepovoljna gospodarska kretanja.

Hadžipašić je procijenio kako bi i uz maksimalne napore trebalo najmanje osam godina za potpuno stabiliziranje gospodarskog stanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara