Imenovanje episkopalnog biskupa homoseksualca izaziva podjele

IMENOVANJE javnog deklariranog homoseksualca Genea Robinsona za biskupa američke Episkopalne crkve izazvalo je velike podjele unutar svjetske anglikanske zajednice koja broji 70 milijuna vjernika.

Gene Robinson posvećen je u nedjelju za biskupa u New Hampshireu uz odobravanje nekoliko tisuća ljudi, ali i uz prijetnju konzervatvnih pripadnika da će se odvojiti od matične crkve.

Uzbuđeni Robinson (56), razvedeni otac koji već 14 godina živi s muškim partnerom, zahvalio je u nedjelju na izboru i pružanju ruku prema "onima na margini" kako je to, kako što je kazao, činio i Isus.

Episkopalna crkva američki je ogranak Anglikanske crkve.

Canterburyski nadbiskup Rowan Williams u ponedjeljak je izrazio "duboko žaljenje" zbog tog imenovanja, te upozorio da vjernici anglikanske crkve to imenovanje neće prihvatiti.

Kao duhovni vođa anglikanske crkve Williams ima samo moralnu vlast ali ne i druge ovlasti da odluči tko će voditi crkvene poslove u drugim dijelovima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema pisanju britanskih novina, Anglikanske će crkva u utorak uputiti poziv za toleranciju prema homoseksualcima i transseksualcima. Anglikanska crkva smatra homoseksualizam nespojivim s Biblijom i osuđuje zajednice dvoje ljudi istoga spola.

Od Australije do Afrike, predstavnici anglikanske crkve izražavaju svoj bijes zbog Robinsonova imenovanja.

"Što se mene tiče, on nije biskup", kazao je anglikanski nadbiskup Sydneya Peter Jensen, dodajući kako se radi o "vrlo tužnom danu za crkvu".

Predstavnici nigerijske anglikanske crkve, koja broji 15 milijuna vjernika, također su izrazili svoje negodovanje. Tom mišljenju pridružili su se i biskupi Ugande.

"Ne postoji opasnost od podjele u našoj crkvi - mi smo ujedinjeni protiv homoseksualnosti", kazao je tajnik dioceze crkve u Ugandi, Jackson Turyagyenda.

"Nalazimo se u opasnoj situaciji podjele. Problem je u tome što mi nemamo papu ili središnji odbor koji ovo pitanje za nas može riješiti", kazao je vođa anglikanske crkve u Južnoj Americi nadbiskup Greg Venables za BBC.

"Mi imamo canterburyskog nadbiskupa, ali on je samo moralni autoritet u svijetu i nema vertikalne ovlasti", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara