INA: Na prve najave nepravilnosti traženo da MUP ispita valjanost odluka

PREDSJENDIK Uprave INE Tomislav Dragičević, nakon prve najave predsjednika Nadzornog odbora INE o eventualnim nepravilnostima oko izbora ponuđača za modernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku i odluke Uprave Ine, zatražio je od ministra unutarnjih poslova Šime Lučina da se ispita valjanost procesa i odluka oko odabira najbojih izvođača za modernizaciju tih rafinerija.

Nakon toga, bit će prilike za eventualno daljnje pojašnjenje, ističe se u današnjem priopćenju za javnost kojim Ina reagira na tekst objavljen u jučerašnjem ´Jutarnjem listu´ pod naslovom ´Linić optužio direktora INE da prima mito´, vezano uz javni natječaj i odabir izvođača za modernizaciju Ininih rafinerija. Potpredsjednik Vlade Slavko Linić je predsjednik Nadzornog odbora Ine.

U Ininom priopćenju se ističe da je Uprava Ine, kao u svakom poslovnom procesu, tako i kod odabira najboljih izvođača za modernizaciju rafinerija gledala na činjenice koje doprinose interesima tvrtke i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Shodno tomu, Uprava Ine, kako se navodi, donijela je jednoglasnu odluku o izboru tvrtke Lummus Global kao najboljeg ponuđača, u najboljoj namjeri, budući da se radilo o ponudi koja je, s obzirom na financijske i tehnološke osobitosti, doista najpovoljnija za Inu i njenog vlasnika. ´Sve drugo su zlonamjerne špekulacije, bilo s koje strane one dolazile´, tvrde iz Ine.

Iz Ine, napominjući da ne izbjegavaju raspravu na temu moderenizacije i opstanka riječke i sisačke Rafinerije, navode da je sadašnja Uprava Ine poduzela i poduzima sve nužne mjere za otklanjanje naslijeđenih negativnosti i stvaranja temelja dugoročnom razvitku Ininih temeljnih djelatnosti.

Podsjećaju da tvrtka već drugu godinu ostvaruje dobit u poslovanju, koja će za INA-Grupu, za 2002. iznositi oko 140 milijuna eura, a ove godine, samo u investicije, uložit će se oko 1,6 milijardi kuna. Vrijednost INE u predstojećoj privatizaciji povećana je sa 700 milijuna na oko 1,5 milijardi USD-a.

Dobri rezultati u zemlji i inozemstvu, a posebice i činjenica da će sva Inina ovisna društva pozitivno poslovati, te da se nekoliko njih nalazi među 100 najvećih u Hrvatskoj, od raznolikih oponenata koji su Inu htjeli prodati u ´paketu´ s Petrokemijom Kutina i JANAF-om za puno manju cijenu od današnje vrijednosti INE, ne nailazi na dobar odjek, navodi se u priopćenju Ine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara