INA ulaže 81,2 milijuna eura u proizvodnju vodika

HRVATSKA naftna kompanija INA potpisala je ugovor s talijanskom tvrtkom Technip KTI za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodika u Rafineriji nafte Rijeka. Planiran rok izgradnje rafinerije je dvije godine, a radovi će vrijediti 81,2 milijuna eura, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Izgradnja postrojenja za proizvodnju vodika dio je modernizacije i unapređenja tehnološkog procesa rafinerije u Rijeci. Izgradnji postrojenja za proizvodnju vodika prethodit će postrojenje za izdvajanje sumpora te postrojenje za hidrokreking/hidrodesulfurizaciju uz što će se, također, izgraditi pomoćne jedinice nužne za rad cijelog postrojenja.

Cilj širenja i modernizacije u Rijeci i Sisku je dugoročno planiranje rasta hrvatske naftne kompanije, a podizanje kvalitete goriva i derivata na razinu EURO V omogućiti će jačanje INE na tržištu i probijanje na druga tržišta u regiji. Povećanjem kapaciteta prerade, 3,2 milijuna tona u Sisku i 4,5 milijuna tona u Rijeci, podiže se razina učinkovitosti i profitabilnosti rafinerijske prerade.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara