Indexov kolumnist prijavio Bernardicu za sukob interesa

Indexov kolumnist prijavio Bernardicu za sukob interesa

Foto:FAH

KOLUMNIST Indexa Goran Vojković prijavio jr ministricu socijalne politike i mladih Bernardicu Juretić za sukob interesa jer je navodno odmah po dolasku na vlast počela isplaćivati gotovo 400 tisuća kuna mjesečno organizaciji koju je sama osnovala.

Vojkovićevu prijavu prenosimo u cijelosti.

Isplaćuje gotovo 400 tisuća kuna mjesečno organizaciji koju je sama osnovala?

"Sukladno pisanju Nacionala, ministrica Bernardica Juretić se nalazi u potencijalnom sukobu interesa. Nacional u članku od 21.6.2016. piše:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nacional je dobio na uvid Ugovor o pružanju socijalnih usluga koji je još uvijek aktualna ministrica potpisala s humanitarnom organizacijom Zajednica Susret 11. veljače ove godine, a koji je retroaktivno stupio na snagu 23. siječnja 2016. godine. Upravo 23. siječnja Bernardica Juretić preuzela je dužnost ministrice socijalne politike i mladih, a do tada je radila u toj humanitarnoj organizaciji. Dakle, jedan od prvih poteza nove ministrice bio je potpis ugovora s organizacijom koju je ona utemeljila još 1990., a kojoj je, ako je vjerovati podacima na službenoj stranici Zajednice Susret, bila predsjednica do 22. siječnja 2016.

Ugovor o financiranju socijalnih usluga

Zajednica Susret s Ministarstvom socijalne politike i mladih potpisala je ugovor o financiranju socijalnih usluga smještaja za odrasle osobe ovisne o alkoholu, drogama, kockanju i drugim oblicima ovisnosti, a Ministarstvo se obvezalo da će za 102 korisnika smještaja mjesečno isplaćivati 3887 kuna po osobi ili ukupno 396.474 kune mjesečno. Ugovor koji je za Zajednicu Susret potpisala v.d. ravnateljica Antonia Peroš odnosi se na tri smještajne jedinice u Cisti Velikoj, Ivanovcu kod Okučana i na Čiovu.'

Postavlja se pitanje svrhovitosti takvog ugovora (da li su sredstva dana natječajem ili na drugi način), da li je sukladno propisima i dobroj političkoj praksi dodjeljivati ugovore udruzi na čijem čelu je upravo ministrica bila do dan prije preuzimanja funkcije i posebno zakonske i druge implikacije ako je ugovor zaista stupio retroaktivno na snagu.

Stoga podnosim prijavu Povjerenstvu za sukob interesa ministrice Bernardice Juretić", napisao je kolumnst Index u svojoj prijavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara