Indija testirala projektil koji može nositi nuklearnu bombu

Indija testirala projektil koji može nositi nuklearnu bombu

Tekst: F.M.
Foto: AFP


INDIJA je danas još jednom uspješno testirala projektil dugog dometa koji može nositi nuklearnu bojevu glavu, a može pogoditi mete diljem Azije i Bliskog istoka.

To je četvrti uspješni test projektila Agni III, rekao je jedan dužnosnik Organizacije za razvoj i istraživanje obrane. Prvi je test izvršen 2006., i bio je neuspješan, ali su druga dva uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trenutni indijski arsenal projektila uglavnom je usmjeren na konfrontaciju s Pakistanom. Agni II je pak projektil s najdužim dometom koji Indija ima, dizajniran za let od 3,000 kilometara, i može pogoditi većinu velikih kineskih i bliskoistočnih gradova.

Indija je razvila nekoliko projektila - balistički Prithvi, Akash, projektil srednjeg dometa, protutenkovski Nag i supersonični Brahmos, koji je razvila zajedno s Rusijom.

Indija i Pakistan, dva susjeda s nuklearnim arsenalima i dugom poviješću ratova, obično obavještavaju jedni druge prije testiranja projektila, u skladu s dogovorom koji imaju. S druge strane, razvijanje nuklearnih arsenala uglavnom je motivirano međusobnim neprijateljstvom.

Te su dvije zemlje 2004. godine počele pregovore oko rješavanja problema u spornoj regiji Kašmir, koju i jedni i drugi svojataju. Indija je pregovore nakratko prekinula 2008., nakon napada u Mumbaiju za koje je okrivljena pakistanska grupa, a nakon toga je ponudila nastavak pregovora. Pakistan još nije formalno prihvatio tu ponudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara