INDIJA U NEDJELJU, UZ JAKE MJERE SIGURNOSTI, SLAVI DAN REPUBLIKE

U spomen na 26. siječnja 1950., kada je Indijska Unija, temeljem ustava iz 1949., bila proglašena Republikom, New Delhi proslavio je u nedjelju obljetnicu tradicionalnom vojnom paradu uz jake mjere sigurnosti zbog dojava o mogućim terorističkim napadima.L

Tradicionalne svečanosti održavaju se u svakoj od indijskih država, a središnjoj proslavi u glavnome gradu prisustvovao je u nedjelju počasni gost Mohamad Hatami, reformistički predsjednik Islamske Republike Iran s kojom Indija gaji odlične odnose.

Indijski Dan Republike obilježen je i u Hrvatskoj prijemom što ga je priredio veleposlanik Indije K. L Agrawal u Zagrebu. Dobri politički odnosi dviju zemalja trebali bi biti upotpunjeni snažnijom gospodarskom razmjenom nakon lanjskog posjeta Indiji hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića praćenog izaslanstvom gospodarstvenika u akciji ispitivanja poslovnih mogućnosti.

Zemlja fascinantne pettisućljetne civilizacije, uvjerljivoga gospodarskog rasta, no ugrožena demografskim rastom, siromaštvom i korupcijom, krvavim vjerskim i etničkim sukobima, neriješenim pitanjima sa susjedima, poglavito s drugom nuklearnom silom - muslimanskim Pakistanom, Indija u nedjelju slavi, ali oprezno.

Obavještajne službe primile su poruke zabranjenih ekstremistčkih islamističkih skupina (Jish-e-Mohamamd, Hitb-ul Mujahideen, Lashker-e-Tobia) koje pozivaju na povećano nasilje tijekom proslava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strane agencije javljaju da u glavnome gradu na ulicama bdije više od 50.000 pripadnika službi sigurnosti, a vojna parada, koja teži ilustrirati vojnu moć zemlje, nešto je kraća od uobičajene.

Zemlja s impozantnih 1,1 milijun vojnika pokazala je model rakete Prithvi, koji može ponijeti nukleranu bojevu glavu, dometa 150 kilometara. Na vojnoj paradi bila je i balistička raketa Agni, svježe testirana ovoga mjeseca, dometa 800 kilometara. Prvi put je predstavljeno i čedo indijsko-ruskih znanstvenika, supersonična krstareća raketa Brahmos od 290 kilometra, čije se testiranje očekuje također u siječnju.

Indija je svoju neovisnost stekla 15. kolovoza 1947., nakon godina borbe pasivnim otporom i građanskim neposluhom pod vodstvom Mahatme Gandhija, velikog zagovornika nenasilja te mlađeg i radikalnijeg borca za neovisnost i prvog ministra-predsjednika Džavaharlala Nehrua. Unatoč njihovoj težnji da zemlja ostane jedinstvena nakon povlačenja Britanaca, koji su gubeći svoju namiliju koloniju, prkosno poticali razdor između muslimana i hindusa, podijelila se na dvije države: pretežito hindusku Indiju i muslimanski Pakistan.

Gorki plodovi takve politike ubiru se i danas, a jabuka razdora je pokrajina Kašmir podijeljena između dviju zemalja koje su zbog nje dvaput ratovale. Indija optužuje Pakistan da podupire islamske separatiste koji žele samostalni, muslimanski Kašmir, što Pakistan niječe. Odnosi su proteklih godina ponovo došli gotovo do usijanja. U prošlosti su islamski gerilci remetili proslavu Dana Republike i Dana neovisnosti 15. kolovoza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara