Indijac pušten nakon 38 godina zatvora bez sudske presude

INDIJAC Jagjivan Ram Jadav nedavno je pušten na slobodu nakon što je 38 godina proveo u zatvoru bez sudske presude.

1968. godine Jadav je uhićen zbog sumnje da je ubio suprugu svojeg susjeda, a nakon uhićenja protiv njega nikad nije pokrenut sudski postupak jer je policija izgubila dosje s njegovim slučajem.

Danas 70-godišnji Jadav iz sjeverne indijske države Utar Pradeš oslobođen je nakon što ga je zatvorsko osoblje poslalo u sanatorij za mentalno nestabilne osobe u Varanasiju.

Nakon što se u srpnju prošle godine iz sanatorija vratio u zatvor, lokalne su vlasti od nadležnog suda zatražile određivanje njegovog statusa s obzirom da je bio zatvorenik bez presude o dužini kazne i mentalno nestabilna osoba.

Sud je tragom tog zahtjeva od policije tražio Jadavovo dosje, ali je postaja koja je prije 38 godina uhitila nesretnog Indijca priznala kako u njihovoj arhivi nema osumnjičenikova dosjea jer je nestao.

Sud u Faizabadu nakon toga je odlučio kako Jadav ne može biti oslobođen, a niti može ostati u zatvoru jer za to nema nikakvih dokaza. Budući da sud nije znao što odlučiti, slučaj je prosljeđen na indijski Vrhovni sud koji je donio konačnu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučujemo da osumnjičenik mora biti oslobođen uz jamčevinu temeljem posebnih olakotnih okolnosti." - stajalo je u sudskoj presudi.

Budući da je slučaj bio masovno praćen od strane lokalnih medija, Jadavova supruga Pato Devi (na slici) je doznala da joj je muž živ i da će uskoro biti pušten na slobodu.

Gđa. Devi prošlog je tjedna medijima izjavila kako 37 godina nije čula za svoga supruga, te da  obitelj nije dobivala nikakve informacije o njemu pa su mislili da je umro.

Jadav se tako uskoro vraća svojoj kući, bez dokaza da je ubio ženu svojega susjeda, ali i bez mentalnog zdravlja koje je izgubio u dugih 38 zatvorskih godina.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara