Indijski farmeri prodaju žene svodnicima

Tekst: F.M.
Foto: AFP


SERIJA sušnih razdoblja popraćenih iznenadnim poplavama u zadnjih nekoliko godina uništili su usjeve i zemlju u Indiji, uzrokujući grozno siromaštvo i tjerajući lokalne farmere da prodaju svoje supruge svodnicima kako bi otplatili dugove.

Podatke o trgovini ljudima za otplatu dugova objavila je neprofitna organizacija Oxfam. Javnosti je poznat sve veći broj samoubojstava u Indiji, koja ljudi čine da bi izbjegli sramotu i dugove, ali podaci o trgovini ljudima dosad nisu bili poznati.

Potresne priče

Nekoliko lokalnih farmera iz regije Bundelkhand u saveznoj državi Uttar Pradesh ispričalo je Oxfamu potresne priče. Jedan je farmer morao suprugu "iznajmiti" na mjesec dana kako bi podmirio dug od 31 funte koji je podigao da bi prehranio obitelj.

Drugi je farmer ispričao kako je posudio 37 funti da bi podmirio troškove navodnjavanja svoje male farme. Kad nije mogao platiti taj dug, muškarac od kojeg je posudio novac došao mu je u kuću i uzeo njegovu suprugu i troje djece.

Supruga mu se nikad nije vratila, jer je uvjerena kako joj ne može osigurati ni osnovna sredstva za život. U međuvremenu je dobila dijete s muškarcem koji ju je oteo.

Sve dublje siromaštvo

"U Indiji i ostatku svijeta Oxfam sve češće saznaje o ljudima kojima nestaje novaca za kupiti hranu, i koji onda moraju ispisivati djecu iz škola i prodavati stoku i drugu imovinu kako bi otplatili dugove nastale zbog propalih usjeva", rekla je Nisha Agrawal, voditeljica Oxfama za Indiju.

"Bez pomoći koja bi omogućila tim farmerima da se prilagode promjeni klime, postiže se efekt potonuća u sve dublje siromaštvo", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara