INDIJSKI I AMERIČKI ZNANSTVENICI OTKRILI NOVU VRSTU DINOSAURA

Američki i indijski znanstvenici otkrili su novu vrstu dinosaura devet metara visokog rogatog mesoždera koji je druge dinosaure proždirao prije 65 milijuna godina. L

Najnovije otkriće moglo bi pokazati kako su se podijelili današnji kontinenti i što je uzrokovalo izumiranje dinosaura, piše National Geographic.

Paleontolog Paul Sereno sa Sveučilišta u Chicagu i njegov kolega Jeff Wilson uspjeli su spojiti kosti dosad nepoznate vrste dinosaura koje su prije 18 godina skupili indijski znanstvenici.

Radeći s indijskim stručnjacima, oni su rekonstruirali kostur snažnog, devet metara visokog mesoždera Rajasaurusa narmadensisa, što u prijevodu znači "kraljevski dinosaur iz Narmade". Narmada je područje u zapadnoj Indiji na kojem su pronađene kosti.

Rekonstruiranom kosturu nedostaje nekoliko dijelova, no ima one najvažnije - čeljusti i lubanju. Visok između 7,6 i 9 metara, Rajasaurus je bio vrlo težak i snažan i hodao je na dvije noge.

"Nekoliko anatomskih detalja čini ga novom vrstom, a najznakovitiji je rog na glavi", rekao je Willson.

Taj golemi mesožder, koji je živio u doba krede pred kraj ere dinosaura, vrebao je dugovrate titanosaure sauropode i dinosaure biljoždere koji su također živjeli u Narmadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici vjeruju da Rajasaurus pripada obitelji golemih dinosaura mesoždera, od kojih je većina imala rogove i koji su živjeli na južnoj hemisferi, na području današnjeg Madagaskara, Afrike i Južne Amerike.

Rajasaurus nalikuje svom nasljedniku Tyrannosaurusu rexu, jednoj od posljednjih vrsta dinosaura koje su živjeli prije katastrofe prije približno 65 milijuna godina.

Oko uzroka izumiranja dinosaura još se lome koplja, no nalazište njihovih kostiju u Indiji moglo bi riješiti tu zagonetku.

Sedimenti u kojima su pronađene kosti, naime, potječu iz vremena jedne od najvećih vulkanskih erupcija na Zemlji prije oko 500 milijuna godina.

Otkriće bi moglo proširiti i razmjerno skromno znanje o tome kako se Indija odvojila od Afrike, Madagaskara, Australije i Antarktike te kako je u njezinom sudaru s Azijom nastala Himalaja.

"Detalji o vremenu i smjeru kretanja Indije prema sjeveru nisu do kraja objašnjeni. Dinosauri su pogodni za proučavanje podjele kontinenata, jer su nastanjivali sva područja. Zato se čini da su u njima zapisane nekadašnje veze između današnjih kontinenata", rekao je Wilson.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara