Indonezijska vlada: Nije bilo vremena za upozorenje na tsunami

INDONEZIJSKE vlasti u četvrtak su izvijestile kako je vrijeme između trenutka kada se u ponedjeljak dogodio potres u podmorju Indijskog oceana blizu Jave i tsunamija koji je uslijedio nedugo nakon toga, bilo prekratko da bi se na opasnost uspjelo upozoriti stanovništvo Jave.

Između potresa magnitude 7,7 po Richterovoj ljestvici i dva metra visokog tsunamija koji je zapljusnuo obalu Jave prošlo je dvadesetak minuta, izvijestila je Seizmološka agencija iz Džakarte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef agencije Fauzi objasnio je kako je iz njegova instituta samo sedam minuta nakon potresa, lokalnim dužnosnicima poslano nekoliko stotina SMS poruka. No, ne postoji "procedura koja vlastima nalaže na koji način prenijeti poruku stanovništvu. U regiji, nažalost nema sustava za uzbunjivanje", kazao je Fauzi.

Glasnogovornik predsjedništva Andi Mallerangeng kazao je kako SMS poruke nisu ukazivale na eksplicitnu opasnost od tsunamija. On smatra da su poruke bile taško razumljive nestručnim osobama. "Primjerice, jedan je SMS sadržao samo zemljopisnu dužinu i širinu epicentra potresa. Bez karte ili stručnog znanja niste mogli odmah znati gdje je to", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara