INFORMATIVNI DAN O VISOKOŠKOLSKOM PROGRAMU TEMPUS

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa organiziralo je danas u Zagrebu informativni dan o visokoškolskom programu Tempus koji je pokrenula Europska komisija radi usklađivanja visokoškolskih sustava zemalja jugoistočne Europe sa sustavima zemalja članica EUa.

Otvarajući skup, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je važnost Tempusa za hrvatski visokoškolski sustav i europski prostor visokog obrazovanja.

Dodao je kako je znanje jedan od ključnih momenata uključivanja Hrvatske u europske integracijske prostore, pogotovo zato što je ova vlada u svom mandatu zacrtala da će visoko obrazovanje biti jedan od ključnih pokretača cjelokupnog gospodarstva i znanosti.

Bolonjska deklaracija svoj program o visokom školstvu ostvaruje velikim dijelom kroz Tempus program, rekao je Primorac, dodajući kako vrlo važnom smatra kvalitetu studiranja na hrvatskim sveučilištima koja se može uspoređivati s europskom.

Na skupu je istaknuto da je program Tempus otvoren za Hrvatsku 2000. te da nacionalne projekte tog programa predlažu visoka učilišta u Hrvatskoj u suradnji s partnerima u zemljama članicama EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do lipnja ove godine odobreno je 27 zajedničkih europskih projekata i 30 individualnih stipendija za mobilnost koje će u potpunosti financirati Europska komisija. Hrvatska je do sada iz programa Tempus dobila 14 milijuna eura za visoko školstvo.

O važnosti Tempus programa za visoko školstvo, u ime zagrebačkog Sveučilišta, govorila je Vlasta Vizek Vidović, prorektorica za međunarodnu suradnju.

Brigita Bartsch iz Opće uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije govorila je o mogućnostima suradnje u okviru programa Tempus, a o hrvatskim prioritetima u programu u ovoj godini govorila je Ana Tecilazić iz Nacionalnog Tempus ureda koji djeluje u sklopu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara