Inicijativa za osnivanjem Osječke biskupije

UDRUGA Nezavisni Slavonije i Baranje podupire inicijativu za osnivanjem samostalne osječke biskupije, koju je u rujnu prošle godine pokrenula skupina od 28 uglednih Osječana, izvijestilo je vodstvo udruge na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Obrazlažući inicijativu, Franjo Hocenski, predsjednik udruge, rekao je kako je biskupija postojala na području današnjeg Osijeka još u rimsko doba, da je Osijek političko, gospodarsko i kulturno središte regije, ali ne i crkveno, te da bi osječka biskupija po broju župa nadmašila i neke postojeće biskupije.

Po njegovim riječima, u Osijeku postoji mogućnost za smještaj budućeg biskupa, a u prilog inicijativi govori i činjenica da samo Osijek i okolica imaju više od 100 tisuća vjernika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazak pape Ivana Pavla II. u Osijek potaknuo nas je da ponovno aktualiziramo taj prijedlog i u otvorenom pismu đakovačkom i srijemskom biskupu Marinu Srakiću zatražit ćemo da Svetom Ocu tijekom posjeta biskupiji uputi takvu zamolbu", rekao je Hocenski.

Dodao je da će slična pisma biti poslana premijeru Ivici Račanu, osječko-baranjskom županu Zdravku Bosančiću i osječkom gradonačelniku Zlatku Kramariću.

Crkva će sama donijeti odluku, ona inicijativu do sada nije službeno poduprla, ali ju nije ni odbacila, rekao je Hocenski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara