Inicijativa za otkrivanje funkcije gena radi stvaranja lijeka za rak

BRITANSKI i nizozemski znanstvenici pokrenuli su međunarodnu inicijativu kako bi se otkrila funkcija gena i pridonijelo stvaranju novih lijekova za rak.

Taj ambiciozni projekt služit će se podacima iz projekta ljudskoga genoma, kojim je identificirano oko 35 tisuća ljudskih gena. Pokušat će otkriti koji geni sudjeluju u razvoju raka i mogu biti potencijalna meta novih terapija.

´Ovo je prvi takav pokušaj´, rekao je dr. Julian Downward iz britanske udruge Cancer Research UK koja financira taj projekt.

Zajedno s dr. Reneom Bernardsom i znanstvenicima iz nizozemskoga instituta za rak, Downward i kolege poslužit će se tehnikom zvanom RNK interferencija i sustavno otkrivati koji su geni povezani s rakom.

RNK je glasnički sustav koji prenosi informacije drugim dijelovima stanice. RNK interferencija, najveće znanstveno otkriće posljednjega desetljeća, prigušuje ciljani gen.

Taj je prirodni mehanizam otkriven u oblića koji se služe malim dijelovima RNK za isključivanje gena koji bi mu mogli naštetiti.

Znanstvenici su se već služili tehnikom RNK interferencije u pokusima s oblićima kako bi deaktivirali jedan po jedan gen i tako odredili koji su odgovorni za gomilanje masnoća i pretilost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anglo-nizozemski konzorcij planira se tehnikom RNK interferencije poslužiti da bi deaktivirao i onda proučavao funkciju tristotinjak gena koji se već povezuju s rakom.

Pokaže li se tehnika uspješnom, nastavit će taj proces i na još osam tisuća gena, a nadaju se da će na kraju proširiti akciju i na svih 35 tisuća ljudskih gena.

Znanstvenici će RNK interferenciju upotrijebiti i na 30 tisuća stanica raka ne bi li otkrili zajedničke genetske komponente.

´Pomoću te tehnike otkrit ćemo što točno moramo oduzeti stanici raka da bi ponovno bila normalna - dakle, rak ćemo demontirati na razini gena´, kaže Downward.

Funkcija većine naših gena još je nepoznata, pa je za znanstvenike velik izazov otkriti što oni čine.

´Tako nešto prije nije bilo moguće, jer je određivanje funkcije pojedinačnoga gena od njih 35 tisuća izuzetno teško´, rekao je Paul Nurse, direktor Cancer Research UK.

´No zahvaljujući nevjerojatnu otkriću RNK interferencije, mislimo da ćemo napokon riješiti taj problem´, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara