Inine dionice od danas opet na burzi

Foto: INA

HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga ukinula je prošlog tjedna obustavu trgovanja dionicom Ine te naložila Zagrebačkoj burzi da se trgovanje tom dionicom nastavi u ponedjeljak, 19. prosinca 2011. godine. HANFA je donijela takvu odluku nakon što su proveli nadzor a Ina je morala ispraviti nepravilnosti vezane za postupanje sa povlaštenim informacijama. Zadnja cijena dionice ine je 27. travnja iznosila 4,200 kuna.

"Iznimno od redovite prakse, kada se predotvaranje odvija u razdoblju između 9:30 i 10:00 sati (produženo za trajanje varijabilnog završetka koji može iznositi najviše pet minuta), predotvaranje dionice INE d.d. 19. prosinca trajat će od 9:30-14:00 (produženo za trajanje varijabilnog završetka).", stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačke burze.

Svrha predotvaranja jest ustanovljavanje što realnije i reprezentativnije (prve) cijene dionice u trgovinskom danu. Tijekom predotvaranja članovi unose ponude u trgovinski sustav, ali ne dolazi do sklapanja transakcija, već se transakcije sklapaju na kraju postupka predotvaranja po jedinstvenoj cijeni, tzv. cijeni otvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku predotvaranja započet će kontinuirana trgovina, koja će trajati do 16:00, odnosno do redovitog završetka trgovinskog dana.

Na dionicu INE d.d. primjenjuju se limiti promjene cijene od 25 posto, odnosno, u slučaju unosa ponude koja bi rezultirala jednom ili više transakcija koje bi premašile limit promjene cijene, ne dolazi do sklapanja transakcija izvan limita promjene cijene, već se automatski pokreće dražba uravnoteženja, koja može trajati najviše 13 minuta. Po isteku dražbe uravnoteženja nova referentna cijena u odnosu na koju se prati postotak promjene cijene jest ona postignuta u okviru dražbe uravnoteženja.

Dražba uravnoteženja ima iste karakteristike kao i predotvaranje, a po njezinu završetku nastavlja se s kontinuiranom trgovinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara