Inspekcija pronašla dokumentaciju o 500 zametaka u Petrovoj bolnici

JOŠ 2003. godine pronašla je inspekcija Ministarstva zdravstva dokumentaciju o 500 zametaka nepoznatih parova, koji su bili uskladišteni u krioprezervatoru Petrove bolnice.

Nakon što su se pojavile optužbe na račun dr. Asima Kurjaka da se bavi krađom jajnih stanica, on se branio da bolnica u kojoj je tada radio kao ni privatna klinika njegove supruge nemaju mogućnosti pohranjivanja zametaka.

Iz Zapisnika o zdravstveno inspekcijskom pregledu koji je 9. lipnja 2003. godine proveden u Petrovoj bolnici u Zagrebu, a koji posjeduje Jutarnji list, vidljivo je da je inspekcija u krioprezervatoru (zamrzivaču ekstremno niske temperature) Petrove bolnice pronašla više stotina (najmanje 500) zametaka parova koje su liječili liječnici Opće bolnice Sveti Duh ,u kojoj je radio dr. Kurjak, i Modernog medicinskog centra (MMC), koji je ustvari privatna klinika Kurjakove supruge.

Inspekcijski pregled je utvrdio da je prema dokumentaciji zatečenoj u Petrovoj bolnici, gotovo 90 posto zametaka pripadalo parovima pacijenata bolnica Sveti Duh i MMC-a, a neki su parovi bili iz Slovenije, Švicarske, Austrije, BiH, Makedonije i drugih zemalja.

Dokumentacija je sadržavala inicijale parova čiji su zameci, njihovo mjesto stanovanja, broj izvađenih zametaka, datum zamrzavanja i ime liječnika koji je liječio par. No, da li su zamrznuti zameci nakon odmrzavanja doista vraćeni paru od kojeg su uzeti ili su usađeni nekome drugome ostalo je nepoznato.

Zanimljiv je i podatak da u Petrovoj bolnici ne postoji pismeni dokument kojim se regulirala suradnja na području humane reprodukcije između te bolnice i drugih klinika, pa tako ni bolnicom Sveti Duh i MMC-om.

Kako prenosi Jutarnji list, pročelnik Zavoda za klinički biokemiju i biologiju reprodukcije prof. dr. Ernest Suchanek nije negirao da su se u Petrovoj čuvali zameci s drugih klinika, ali kako je rekao nije mu poznato je li postojao pismeni ugovor između bolnice Sveti Duh i Petrove bolnice.

Shumanek, koji je također zbog nepravilnosti jedan od prijavljenih u slučaju Kurjak, kaže da se sjeća kako je ravnatelj bolnice Sveti Duh poslao dopis za suradnju Klinici u Petrovoj, odnosno pokojnom profesoru Grizelju, a kako je rekao suradnja je bila uspostavljena nakon usmenog dogovora dr. Grizelja i dr. Kurjaka.

Slučaj krađe jajnih stanica nalazi se na sudu, a otkako se u javnosti pojavila ova afera otkriva se sve više pojedinosti oko nepravilnosti u radu medicinskih stručnjaka koji su na području medicinski potpomognute oplodnje u svijetu vrlo cijenjeni.

Ljubičić šalje novu inspekciju u sve ustanove za medicinski potpomognutu oplodnju

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je danas ponovno slanje inspekcije u sve zdravstvene ustanove koje se bave medicinski potpomognutom oplodnjom kako bi se još jednom provjerilo obavljaju li se takvi postupci u okviru zakona koji je na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičić u izjavi za Hinu nije želio komentirati nalaze inspekcije Ministarstva zdravstva iz 2003. godine koja je, po navodima medija, utvrdila da su se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj čuvali smrznuti zameci pacijentica sa Svetog Duha i Modernog medicinskog centra, u vlasništvu supruge Asima Kurjaka, bez ikakvih ugovora sklopljenih među ustanovama.

Ljubičić kaže da je Ministarstvo zdravstva učinilo svoje, a daljnji postupak je u rukama pravosuđa.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, međutim, tvrdi da nije dobilo Zapisnik o nalazu inspekcije iz 2003., koji navodno ima 500 stranica, već je o postojanju toga zapisnika doznalo iz medija.

Državno je odvjetništvo primilo Mišljenje stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva, na 43 stranice, o radu Asima Kurjaka i njegova tima na Svetom Duhu i Modernom medicinskom centru, na temelju kojeg je provelo opsežnu kriminalističku obradu te istražnom sucu predložilo određene istražne radnje i sudsko-medicinsko vještačenje.

Nakon objave u medijima da je 500 ljudskih zametaka u Petrovoj čuvano ilegalno, ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner zatražio je od predstojnika Klinike u Petrovoj Ivana Kuvačića pismeno očitovanje čuvaju li se u Petrovoj zameci pacijentica drugih ustanova i na temelju kojeg dokumenta.

"Dobio sam odgovor da se zamrznuti zameci pacijentica iz drugih ustanova ne čuvaju u Petrovoj od veljače 2003. te da su svi zameci pacijentica sa Svetog Duha vraćeni na embriotransfer (prijenos zametaka)", izjavio je Reiner Hini.

Dodao je kako ni u arhivi KBC-a nije pronađen ugovor koji bi se odnosio na pohranu zametaka u Petrovoj.

Kuvačić pak kaže kako su se zameci čuvali do idućeg postupka oplodnje, a oko njihove pohrane vođena je sva potrebna evidencija.

On tvrdi da je ugovor između Petrove i Svetog Duha o čuvanju zametaka potpisan 1992. godine, ali se zagubio pa se za njim traga u obje bolnice.

"U vrijeme kada smo počeli s umjetnom oplodnjom bili smo prvi u ovom dijelu Europe, a Petrova je bila jedina ustanova koja je osposobila laboratorij i mogla pohraniti zametke. Umjesto da nas se hvali, danas nas se tako napada", rekao je Kuvačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara