Investicijski fondovi i dalje tonu u crveno

PROŠAO je peti tjedan otkako su investicijski fondovi krenuli u minus, njih 58 bilježi pad, a 46 ih je u jednom tjednu palo za više od 2 posto. Ključna greška investitora je ta da su u strahu pred gubitkom isplatili svoj novac iz fonda, a koliko je to bio dobar potez u vrijeme kada je cijena udjela niska, pokazat će kratko vrijeme i kretanje dionica nakon izbora.

Kako je situacija u svijetu pretežno dan poslovanja završavala u minusu, ni proteklog tjedna rezultati fondova, izuzev novčanih, nisu ostvarili posebne dobitke. Od ukupno 75 otvorenih investicijskih fondova njih je tek 17 poraslo, a 58 ih je završilo u minusu. Uz novčane fondove, koji su u plusu, još su samo dva obveznička poslovala pozitivno.

Najboljih deset fondova bilježi porast između 0,08 i 0,24 posto, dok se tjedne promjene svih fondova kreću od -7.92 do 0,24 posto. Najveći tjedni dobitak ostvario je ZB bond, a najveći pad zabilježio je mješoviti fond HPB Dynamic.

Dionički fondovi koji su pali najniže su Ilirika Azijski tigar i Fima Maximum, oba s tjednim padom većim od 7 posto.Slično je prošlog tjedna bilo i sa mješovitim fondovima gdje je najveći pad zabilježio HPB Dynamic, a slijedi ga ST Aggressive s padom od 6,10 posto.

Obveznički fondovi nisu prošli ništa bolje, najviše se spustio Fima Bond sa padom od -1,63 posto, a samo su dva fonda porasla za blagih 0,24 i 0,11 posto - ZB bond i ICF Fixed Income.

Kako smo i navikli, kod novčanih fondova uvijek je stabilno, pa su tako i ovaj tjedan porasli u rasponu od 0,03 do 0,11 posto. Predvodnici novčanih fondova su ZB plus i ICF Money Market. HPB TITAN, zasada jedini posebni dionički fond, zabilježio je tjedni pad od 4,85 posto.


V.M. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara