Iračani ne žele napustiti Italiju

TALIJANSKA vlada je, na temelju zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država, donijela odluku o protjerivanju 4 od 8 članova iračkog diplomatskog predstavništva, ali dvojica, kako danas piše "Corriere della Sera", ne žele napustiti Italiju.

SAD su zatražile od oko 60 zemalja protjerivanje iračkog diplomatskog osoblja, što je Italija djelomično provela, jer nije potpuno zatvorila iračko veleposlanstvo u Rimu i nije sve diplomate poslala u Irak. Otpravnik poslova iračkog veleposlanstva u Rimu, Faris All Shooker, kaže kako dvojica za koje je taliijansko ministarstvo kazalo da moraju napustiti Italiju to ne žele učiniti i da ih na to ne može primorati jer nisu diplomati. To su studenti koji su samo spavali u zgradi iračkog veleposlanstva i što je još zanimljivije imaju talijansku stipendiju od 600 eura mjesečno za studiranje političkih znanosti.

All Shooker kaže kako oni nisu špijuni i da im je rekao da moraju napustiti veleposlanstvo. Dvojica diplomata su sa svojim obiteljima već otputovali iz Italije, ali nemaju gdje otići. Naime ne mogu se vratiti u Bagdad zbog rata, pa su iz Italije otputovali u Jordan.

Taliijanski lijevi centar napada vladu za servilnost prema Washingtonu zbog prihvaćanja zahtjeva o protjerivanju iračkih diplomata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara