Iračka stvarnost: Glavna trgovina u Basri je ona ukradenom robom

STVARNOST iračke ekonomije je stara tržnica u Basri bučno, smrdljivo carstvo ukradene robe na otvorenom, smješteno točno na pola puta između policijske postaje i džamije, koje radi bez straha od uznemiravanja vlasti.

Kalašnjikovi, keramičke pločice za kupaonicu, amfetamini, iračke putovnice ili nove cipele - sve su to stvari koje se mogu naći na jednom mjestu u južnom Iraku.

"Oni kradu od nas, a mi kupujemo od njih", kaže student Hassan.

"Tako funkcionira naša ekonomija. Nema vlade i nema zakona da ih zaustavi", dodao je.

Na kraju tržnice nalazi se odlagalište za sve stvari odnesene iz javnih zgrada u Basri u pljačkaškom pohodu koji je slijedio nakon pada grada u ruke američkih snaga u travnju.

Najbolje od plijena davno je nestalo. Sada trgovci bespomoćno sjede uz gomile drvenih okvira za vrata, razbijenih računala, neobičnih dijelova namještaja i pločica iščupanih iz zidova i podova kupaonica.

Odmah pored toga nalaze se dijelovi automobila - retrovizori, ratkape i komadi motora - izvučeni iz parkiranih, ukradenih ili razbijenih automobila.

Niže uz ulicu nakon starijih žena koje prose sjedeći u blatu i djece koja prodaju piliće natrpane u kartonske kutije, razvija se ozbiljniji posao.

Gomile streljiva, pištolja i kalašnjikova leže pored ukrašenih bodeža i srebrnog nakita. Ručne granate i strojne puške također se mogu kupiti, ali ne na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena kalašnjikova je 150 dolara, dok su droge jeftinije. Amfetamini, viagra, diazepam, valij i jaki lijekovi protiv bolova prodaju se za samo 250 dinara (12 centi).

Većina lijekova dolazi iz bolnica i apoteka opljačkanih nakon rata. Kako se priča u Basri, amfetamini su bili standardna roba za Sadamove fedajine, no otkud god droga sada dolazila vrlo je tražena među mladeži tog grada.

Prema istraživanju humanitarne agencije "Save the Children", 60 posto adolescenata u tom gradu redovito uzima lijekove, koji se inače kupuju na recept, a nabavljaju na gradskoj tržnici.

Mahmud Naeem koji prodaje drogu kaže da je radio u gradskoj administraciji i izgubio posao zbog rata. Također tvrdi da ne zna što prodaje i da ga nije briga tko drogu kupuje.

Britanske postrojbe koje kontroliraju Basru i iračka policija izveli su više racija na tržnici i zatvarali štandove s drogom i oružjem. No u gradu u kojem su tisuće ostale nezaposlene nakon pada razgranate Sadamove administracije teško je ugušiti ovakav posao.

Na samom kraju tržnice, iza štandova s lažnom dizajnerskom odjećom i štandova s mesom i robom, postoji još jedan štand koji privlači pozornost.

Novi ured za putovnice u Basri prekriven je tepihom, a vode ga Mohammed i njegova dva pomoćnika. Prošli je tjedan Mohamed dobio više od 60 praznih iračkih putovnica koje su ukradene iz državnih ureda nakon rata.

Zelene knjižice su netaknute i sve što vam treba su podaci novog vlasnika putovnice, fotografija i službeni pečat. A Mohammed ima dva takva. Novi dokumenti vrijede 200 dolara.

(Hina) bis ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara