Irački čelnici nadaju se stabilnoj 2006.

Irački predsjednik Jalal Talabani u subotu je u novogodišnjoj poruci emitiranoj u tvprogramu rekao kako se nada da će tijekom 2006. vlada nacionalnog jedinstva biti u stanju uhvatiti se u koštac s problemima s kojima je suočen Irak, poželjevši svojim sugrađanima privatnu sreću i zadovoljstvo.

"Problemi poput sigurnosti, zatim problemi s opskrbom električnom energijom i vodom i dalje su prisutni i nadam se da će biti prioriteti nove vlade", kazao je Talabani u poruci emitiranoj u programu tv-kuće Iraqia.

Talabani je podsjetio na uspješne korake što ih je tijekom 2005. napravila iračka uprava, poput usvajanje ustava, pokretanja sudskog procesa protiv svrgnutog iračkog diktatora Sadama Huseina te poduzimanja socijalnih mjera u korist umirovljenika i socijalno ugroženih. Među uspjehe je ubrojio i "napredak kada je riječ o uvježbavanju iračkih pripadnika snaga sigurnosti", priznajući sa žaljenjem da su terorističke akcije još uvijek prisutne. Također je priznao kako su "tu i tamo" prisutna kršenja ljudskih prava te je zaželio da se pronađe "legalan i moralan odgovor protiv korupcije koja uništava administrativna tijela."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irački premijer u odlasku, šijit Ibrahim Jaafari, pridružio se dobrim željama, kazavši kako je "politički proces u zemlji tijekom 2005. uspio zaobići sve prepreke", aludirajući na opće izbore 30. siječnja, na ustavni referendum održan 15. listopada i parlamentarne izbore održane 15. prosinca. "Iračani su dokazali da mogu biti ujedinjeni", rekao je.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara