Irački parlament odobrio novu vladu

Irački parlament odobrio je u četvrtak novi kabinet čime je uspostavljena prva demokratski izabrana vlada u toj zemlji u više od 50 godina.

Velikom većinom irački parlament od 275 zastupnika odobrio je kabinet što ga je sastavio premijer Ibrahim al-Jaafari, šijitski musliman.

Međutim, neka od 36 ministarstava preuzimaju privremeni ministri do odluke o konačnim imenima pa će tako i sam premijer Jaafari privremeno preuzeti dužnost ministra obrane, a Ahmad Chalabi bit će privremeni ministar za naftu. Dvojica privremenih ministara bit će i Bayan Jabbor za unutarnje poslove, te Ali Abdul Amir Allawi za financije, obojica šijiti. Ta bi ministarska mjesta u konačnici trebala pripasti sunitima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tromjesečni zastoj u formiranju izvršne vlasti nakon izbora u siječnju razočarao je mnoge Iračane koji su, prvi put nakon pola stoljeća, 30. siječnja iskusili pravo izravnog glasovanja.

Prema agenciji Reuters teškoće u formiranju vlade rezultat su podijeljenosti iračkog društva, a politički zastoj išao je na ruku pobunjenicima koji su u tome razdoblju, stvarajući dodatnu nestabilnost, pojačali gerilsku aktivnost.

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara