Irački premijer prijeti državama koje su kritizirale Sadamovo smaknuće

IRAČKI premijer Nouri al-Maliki se danas na proslavi Dana iračke armije oštro obrušio na strane vlade koje su kritizirale smaknuće bivšeg diktatora Sadama Huseina te zaprijetio da će preispitati dalje održavanje diplomatskih odnosa s tim državama.

Premijer je prilikom govora ponovio kako je smaknuće Sadama Huseina "unutarnja stvar Iraka", da je izvršeno "radi očuvanja jedinstva Iraka", te da je smaknuti predsjednik "imao pošteno suđenje".

Vjeruje se da su te riječi manje uperene prema kritikama iz dijela zapadnog svijeta, koje izražava zgražanje zbog samog pogubljenja, koliko izjavama pojedinih arapskih čelnika iz pretežno sunitskih zemalja kao što je Hosni Mubarak, egipatski predsjednik i nekadašnji Sadamov saveznik, koji je izjavio da je bivši irački čelnik "postao mučenik".

Maliki je kritike pogubljenja nazvao "provokacijama" i "neosjetljivošću", ustvrdivši kako Sadam Husein pošteno suđenje zapravo nije ni zaslužio, s obzirom koliko su bili sramotni njegovi zločini protiv vlastitog naroda.

Također je dodao kako će i drugi dužnosnici bivšeg režima uskoro "osjetiti snagu iračkog pravnog sustava", što mnogi tumače kao najavu skorog pogubljenja Barzana Ibrahima al-Tikritija i Awada al Bandara - Sadamovih bliskih suradnika koji su zajedno s njim osuđeni na smrt, ali čije je pogubljenje odgođeno.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara