Irački premijer prkosi američkim zahtjevima za njegovom smjenom

Irački premijer prkosi američkim zahtjevima za njegovom smjenom

IRAČKI premijer Nouri Al-Maliki je danas prilikom posjeta Siriji reagirao na sve glasnije pozive američkih političara, pogotovo onih iz Demokratske stranke koja drži većinu u Kongresu, koji traže njegovu smjenu s čela  iračke vlade.

U tome je najglasniji bio Carl Levin, predsjednik senatskog Odbora za oružane snage, koji je irački parlament pozvao da smijeni Malikija i na njegovo mjesto postave nekoga "manje sektaški nastrojenog".

Maliki, koji pripada šijitima, većinskoj zajednici u Iraku, čest je predmet optužbi za bliskost i šurovanje sa šijitskim paravojnim i ekstremističkim formacijama, uključujući i "Mehdi vojsku" radikalnog vjerskog vođe Muqtade al Sadra. Malikiju se pripisuje zatvaranje očiju na to da su mnogi šijitski pripadnici vojske i policije, uključujući cijele postrojbe, djelovali kao "eskadroni smrti" protiv manjinskih sunita. Možda najveći grijeh Malikija u američkim očima jest njegova bliskost sa susjednim Iranom, čiji sve veći utjecaj u Iraku Amerikanci smatraju neprihvatljivim.

Takvoj percepciji sasvim sigurno neće pomoći ni Malikijev posjet Damasku, prijestolnici Sirije s kojom je Irak desetljećima bio u neprijateljstvu - prvenstveno zbog frakcijskog sukoba unutar arapske nacionalističke "Baath" stranke koju je u Iraku vodio Sadam Husein, a u Siriji Hafez el Asad, otac današnjeg predsjednika Bashara el Asada. Sirija se, uz Iran, u američkoj vladi smatra najproblematičnijom državom Bliskog Istoka te optužuje za pomoć "Hamasu", "Hezbollahu", ali i iračkim pobunjenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maliki je, pak, kritike američkih političara prokomentirao nakon susreta sa svojim sirijskim kolegom Naji al-Otarijom. Izjavio je da ih zahtjeve za svojom smjenom "štetnom posljedicom američke predsjedničke kampanje", ali i dodao da "nitko nema pravo postavljati zahtjeve iračkoj vladi osim iračkog naroda".

Maliki je rekao kako shvaća da se posjet Siriji, inače tradicionalnom iranskom savezniku, mnogim u Americi neće svidjeti, ali da njegova vlada "na to neće obratiti pažnju". Maliki je rekao kako će brinuti samo o svom narodu i ustavu, a da na njegova vlada "prijatelje može tražiti i drugdje po svijetu".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara