Irački teritorij neće služiti za napad na Iran

IRAČKI premijer Nouri Al-Maliki je izjavio kako se teritorij njegove države neće koristiti za napad na Iran.

Irački čelnik je tu izjavu dao prilikom službenog posjeta Teheranu, gdje se sastao sa šefom iranske diplomacije Manučerom Motakijem i potpredsjednikom Parvizom Davudijem. U okviru posjeta je predviđen i susret s predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Kao tema razgovora se navodi i američko-irački sporazum kojim bi se trebala regulirati buduća vojna nazočnost SAD na iračkom teritoriju, a čemu se Iran žestoko protivi.

Sporazum bi se trebao potpisati krajem srpnja, a njime bi američka vojska zadržala vojne baze u Iraku i posle 31. prosinca, kada istječe rezolucija UN koja je osigurala legalnost dosadašnjeg američkog vojnog angažmana na iračkoj teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran se boji da bi odredbe sporazuma omogućile Amerikancima da bez konzultacija s bagdadskom vladom vrši napade na druge države.

O sporazumu su se Maliki i američki predsjednik Bush načelno dogovorili, ali sada neki irački političari, pa i vladini dužnosnici, iznose drukčije mišljenje, a takvo je mišljenje najrasprostranjenije među iračkim šijitima.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara