Irački vjernici obilježavaju Božić u strahu od pobunjeničkih napada

U manjem broju nego obično, irački kršćani okupili su se u subotu na Božićnoj misi unatoč strahovanjima da će pobunjenici, koji su tijekom godine često napadali crkve i džamije, ponovno napasti.

U jednoj od najvećih bagdadskih crkava, crkvi Naše Gospe od Spasa, stotine vjernika pjevale su božićne pjesme, dok ih se u drugima okupilo puno manje.

Misa polnoćka, vrhunac božićnog iščekivanja za kršćanske vjernike, bila je otkazana zbog policijskog sata.

U većini crkava održana je jutarnja misa, unatoč slabijem odazivu vjernika nego prethodnih godina zbog straha da će se crkve, kao i puno puta dosad, naći na udaru pobunjenika.

Unatoč tomu što oko 650.000 iračkih kršćana, oko tri posto populacije te zemlje, nije imalo značajniji politički utjecaj u vrijeme Sadamova režima, vjerske su obrede mogli slobodno obavljati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok iračka vlada pokušava spriječiti bombaške napade, ubojstva i otmice koje siju strah zemljom u posljednjih 18 mjeseci, malobrojna kršćanska zajednica smatra se osobito ranjivom na nasilje.

Upravo zbog toga kršćanski vjernici zapadnog obreda, uglavnom pripadnici stare asirske i kaldejske crkve, blagdane obilježavaju diskretno.

Tako su primjerice oni pred svetištem Djevice Marije ispred crkve Naše Gospe od Spasa Božić proslavili paljenjem svijeća i molitvom za povratak mira u nemirnu domovinu.

(Hina) xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara