Iračko vijeće o prijenosu ovlasti u zemlji

VIJEĆE za privremenu upravu Iraka predložilo je Vijeću sigurnosti UN-a raspored za prijenos ovlasti u Iraku.

Jalal Talabani, predsjedavajući Vijeća, uputio je pismo VS UN-a u kojem obećava da će uspostaviti "načela civilne kontrole nad iračkim oružanim snagama i snagama sigurnosti". Talabani kaže da će najkasnije do 31. svibnja 2004. odabrati "prijelazno zakonodavno tijelo", koje bi do kraja lipnja izabralo prijelaznu vladu. Tada bi "prijelazne koalicijske vlasti bile raspuštene a okupacija...bi se završila", stoji u pismu.

Novi ustav Iraka trebao bi biti dovršen do 15. ožujka 2005. godine, a zatim predstavljen Iračanima koji bi o njemu odlučivali na referendumu, nakon čega bi se moglo raspisati opće izbore najkasnije 31. prosinca 2005. godine, kaže Talabani u pismu VS UN.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored za preuzimanje ovlasti, na kojem su članovi Vijeća za privremenu upravu Iraka radili sa Britancima i Amerikancima, bio je najavjen za 15. prosinca ali je do njegovog objavljivanja došlo tri tjedna ranije. Pretpostavlja se da su SAD, koje su se ranije protivile brzom prijenosu ovlasti, sada predomislile zbog rastućih gubitaka koje njihove snage trpe u Iraku.

U Talabanijevom pismu se ne spominje nazočnost stranih snaga u Iraku ali se pretpostavlja da bi nova prijelazna vlada u lipnju 2004. godine ipak zatražila ostanak tih snaga u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara